…в Мексико

Сетас

През 1999 картелът от Залива наема 37 корумпирани войници да работят за него. Тези войници, идващи от елитните части GAFE и GANFE, стават известни на света с името Лос Сетас и започват да оперират като частна армия на картела от Залива. От началото на 2010 Сетас започват кървава война с бившите си работодатели за контрол върху търговията с наркотици в Североизточно Мексико. Сблъсъците отнемат живота на хиляди.

Сетас са известни с кървавите си акции срещу цивилни, включително убийството на 72 мигранти в Сан Фернандо. Престъпната им мрежа, обхващаща трафик на хора, наркотици и контрабанда на петрол, се простира от Централна Америка до Европа.

Синалоа

Картелът Синалоа е известен и като Лос Антракс и започва операциите си срещу картела от Залива, за да контролира важната артерия към югозападните части на Тексас след 2003, когато е арестуван босът Осиел Карденас. Синалоа е воден от един от най-известните лидери на наркокартели, Хоакин Гусман, Ел Чапо, чиито лични активи са в размер на около 1 милиард долара. Той е окончателно арестуван през януари 2016 и към момента лежи в затвор със строг режим.

Синалоа воюват с картела Хуарес и го побеждават, но на цената на близо 12 000 живота. През 2010 година се появяват сигнали, че картелът Синалоа е проникнал по етажите на мексиканското федерално правителство и военните, споразумели се с него за унищожаването на други групи.

Картелът от Залива

Картелът, базиран в Матаморос е бил един от доминиращите картели в Мексико през последните години. В края на 1990-те наемат своя частна армия, известна като Сетас, чиито спор, избухнал по-късно, превръща цели градове в призрачни зони.

Вътрешните борби довеждат до редица убийства в Мексико и САЩ. Днес една от фракциите, Лос Метрос, доминира и най-вероятно контролира операциите на целия картел.

Тихуана

Картелът Тихуана е един от старите мексикански картели, опериращи непрестанно от 1989 насам. Базиран в един от най-стратегическите градове, Тихуана, картелът е един от най-мощните в страната и продължава да изнася наркотици дори след отслабването му от вътрешна война през 2009 година.

Рицарите тамплиери

Картелът на рицарите тамплиери може би звучи налудничаво като име, но е едно от най-кървавите организации в Мексико. Създаден през 2011 след смъртта на лидера на Ла Фамилия Мичоакана, Назарио Гонсалес, „Рицарите“ нарастват бързо и завземат големи части от територията на Ла Фамилия в САЩ и Мексико. През 2011 влизат вероятно в съюз със Синалоа в усилията им да изкоренят остатъците от Ла Фамилия и да възпрат Сетас да завземат нови територии.

Рицарите“ се занимават с трафик на дрога и оръжия, пране на пари, поръчкови убийства, отвличания, но имат и свой Кодекс на честта – книга от 22 страници, озаглавена „Кодекс на рицарите Тамплиери от Мичоакан“.

Мара Салватруча (MS -13)

Международна престъпна организация, оперираща от 1980-те насам. Членовете на МС-13 са над 70 000 и са в съюзни отношения с японската мафия Якудза, Лос Сетас, картелът от Залива, Ла Фамилия и други. МС-13 са базирани в Лос Анджелис и имат клонове в Канада, Мексико и Централна Америка.

Белтран-Лейва

Картелът е основан от четирима братя – Маркос Артуро, Карлос, Алфредо и Хектор. През 2004 и 2005 Артуро Белтран Лейва тренира мощни групи, с които се бори за търговските пътища в Североизточно Мексико. Чрез сплашване и корупция, картелът успява да навлезе в политическия елит на Мексико, в съдебните и полицейски институции, както и в офисите на Интерпол в Мексико Сити. Мексиканската полиция смята, че картелът е разпуснат след като Артуро е убит от морски пехотинци през декември 2009 и ареста на Хектор през 2014.

Хуарес

Картелът Хуарес е базиран в един от най-бедните мексикански градове – Хуарес. Смята се, че близо 60% от населението се издържа от търговията с наркотици. Картелът контролира един от основните маршрути, донасящ милиарди долари печалби. Хуарес използват корумпирани полицаи, които работят като въоръжени крило на групировката. Дори след отслабването на силите им през 2011, Хуарес продължава да контролира три основни точки за влизане в Ел Пасо, Тексас – един от най-важните пътища за пазара на дрога в САЩ.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑