…в Ирак

  • Иракска армия – армията на Ирак претърпява множество промени от 2003 насам, когато пада Саддам Хюсеин. Звената й са разбивани няколко пъти, най-вече по политически причини, като към момента има 272 000 активни сили. Въпреки броя си, иракските военни сили не са особено ефективни поради монжеството промени в ръководството на армията, както и липсата на подготвени части. Тази е една от причините Даеш да успеят да завземат градовете Мосул, Рамади и Фалуджа почти без сражения.

  • Даеш („Ислямска държава“ в Ирак) – джихадистката групировка оперира в Ирак още от 1999 година, но истински разгръща дейност след падането на Саддам Хюсеин, като след 2006 година приема името Ислямска държава в Ирак и оставя предишното си – Джамаат ал-Таухид уал-Джихад. Силите на групировката не могат да бъдат изчислени точно – броят им варира от 50 до 200 000 души в Ирак и Сирия.

  • Кюрдски сили – силите на Иракски Кюрдистан, пешмерги, възлизат на около 250 000 души и оперират предимно в Северен Ирак, Иракски Кюрдистан и съвместни операции с иракската армия срещу Даеш. В района на Киркук пешмергите влизат често в сражения с шиитските милиции, подкрепящи иракската армия, тъй като районът е оспорван.

  • Хашд ал Уатани – доброволчески и паравоенни милиции, организирани под един военен съвет. Хашд са най-вече съставени от шиитски про-ирански части (над 40), създадени след надигането на Даеш. Военните им сили възлизат на около 100 000 души и са основната бойна сила в Ирак, доказали ефективността си в Централен и Западен Ирак.

  • Накшбанди – Армия на Накшбанди е военна суфистка организация, приближена на партията Баас. Организацията е създадена през 2006 година на името на суфисткия орден Накшбанди. Лидер на организацията е Иззат Ибрахим ад-Дури, известен като „Скритият шейх на Накшбанди“ и приближен на Саддам Хюсеин. Силите на ордена са около 5000 души и оперират главно в Западен и Северозападен Ирак. Имат добри връзки с племената в Ирак и са опоненти на иракската армия и кюрдските сили.

  • Военен съвет на иракските революционери – баасистка военна организация, активна от 2014 насам. Силите й са около 75 000 души, разположени предимно в сунитските райони на Ирак и за кратко си сътрудничат със силите на Даеш. Към момента силите на Военния съвет имат споразумение за спиране на огъня с кюрдските сили. Главна цел на Съвета е възпиране на иранските интереси в Ирак.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑