…в Либия

  • Правителство на националното съгласие – Сформирано с тясната подкрепа на ООН и Запада, ПНС води тежка институционална борба за налагането си като единствен законен властови център в Либия. ПНС е позиционирано в Тунис и се радва на подкрепата на милициите Мисрата и по-голямата част от силите на Операция „Зора“

  • Операция „Зора“ – про-ислямистка коалиция, формирана след края на първите либийски демократични избори. След като поддръжниците на идеята за религиозно преструктуриране на страната не получиха очакваната подкрепа на вота, те грабнаха оръжието (което така и не бе отнето от участвалите в гражданската война срещу Кадафи бригади) и окупираха столицата Триполи и областите около нея. В редиците на „Зора“ участват повечето ислямистки бригади, които се сражаваха срещу Кадафи в Западна Либия.

  • Операция „Достойнство“ – де факто това са силите на либийския парламент или поне на спечелилите избори по-светски сили, международни признати като управляващи Либия. След като загубиха контрола над столицата, правителството и администрацията се изтеглиха в град Тобрук в Източна Либия и подеха кампания за установяване на контрол над страната. На тяхна страна се сражават и проявилите се по време на войната с Кадафи бригади на град Зинтан, Правителството получава подкрепя от ОАЕ и Египет, докато Турция и Катар са по-склонни да симпатизират на „Зора“. Активните сили на либийската армия към март 2016 са около 35 000.

  • Даеш („Ислямска държава“ в Либия) – хаосът, причинен от борбата между различните фракции в Либия, логично привлече вниманието на Даеш. Техни отряди започнаха да проникват в страната още през 2013 г., като през 2014 установиха контрол над първите си твърди владения в района на Сирт и Дерна. Отделно от Дерна, Даеш разполага със свои отряди в Бенгази, където се сражава срещу силите на правителството в Тобрук („Достойнство“), водени от генерал Халифа Хафтар. Даеш разполагат и с части на юг в град Аджабия, където се сражават със силите на „Достойнство“. Към март 2016 силите на Даеш в Адждабия и Бенгази са изтласкани от Хафтар и либийската армия. Смята се, че силите на Даеш в Сирт са около 5000 души. В хода на конфликта, Сирт, стратегическо пристанище, разположено и удобно близко до богатите петролни полета в Сахара, се превърна в „столица“ на владенията на Даеш в Либия. След като бяха изтласкани от Сирт (декември 2016г.), Даеш се изтеглиха в пустинята и остатъците от техните части продължават да атакуват пътища в северна Либия както и по границата с Тунис.

  • Туарегите – легендарният пустинен народ, населяващ цяла Централна и Западна Сахара, започна борбата си на страната на „Достойнство“ и до сега остава съюзник на Тобрук. В хода на войната, обаче, туарегите се умориха от външна администрация и поеха пълен контрол над своя дял от Либия. В момента силите им се задоволяват да охраняват териториите си и не участват в активните военни действия между „Зора“ и „Достойнство“.

  • Тебу – „Народът на скалата“ е енигматичен за хората извън региона. Съседни и сродни на туарегите, тебу от векове обитават суровите, изпечени от слънцето пустини, разположени на територията на Южна Либия и Северен Чад. Подобно на туарегите, и тебу са в съюз с „Достойнство“, но отново предпочитат да запазят контрола над собствените си територии, отколкото да преследват ликвидирането на опозицията в Триполи. Туби и туарегите често влизат в пререкания за контрол върху градът-оазис Убари.

  • Тауерга и Бани Уалид – на практика това са градове-държави, които изгониха представителите на „Зора“, отхвърлиха идеята да се присъединят към „Достойнство“ и се провъзгласиха за самоуправляващи се градове, непризнаващи нито една от двете основни фракции. Селищата се управляват от местни съвети, които ръководят и въоръжените милиции, защитаващи пределите им.

  • Бригади за защита на Бенгази – местни милиции, прогонени от домовете си от напредването на силите на Хафтар. Верни са на т.нар. съвети Шура, които контролират територии южно от Бенгази, както и части от град Дерна. Пряко свързани са с мрежата на Ал Кайда в Либия. Целта им е да поставят под свой контрол както Бенгази, така и богатите на нефт зони около Сидра и Рас Лануф.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑