История на журнала

Много често анализите на ситуацията на терен в конфликтни зони минава през четене на новини, които са превеждани неправилно или предоставени без дълбочина, при което объркванията относно ставащото на терен стават все повече. Вярваме, че познаването на ситуацията на терен в конфликтни зони е от първостепенна важност, когато се опитваме да разберем процеси, случващи се около нас и искаме да потърсим отговори на събития, като бежанските вълни, които ни касаят пряко. Обръща внимание и на политически процеси в пост-конфликтни ситуации, в райони, които са от значение за световната политика и икономика, както и в райони, които биха се превърнали в конфликтни.

В De Re Militari (произнася се Де Ре Милитари) ще опитаме да предоставяме възможно по-достоверна информация, сверявана от различни източници. Главният аспект на нашето онлайн издание и бюлетините ни, ще е комбинацията от кратки и ясни текстове и прецизни карти, когато са нужни, които взаимно да се допълват в представянето на конкретната обстановка. Именно чрез картите ще опитаме да ви представим случващото се на терен в конфликтните зони, тъй като смятаме, че така много по-лесно би се разбрала динамиката не само от специалисти, но и от читатели-любители. Не се ограничаваме единствено в Близкия изток и Северна Африка – карти, ако е наложително, може да има и на Афганистан, Мали, Нигерия и изобщо зони в Близкия изток, Централна Азия и Африка, където се водят военни действия.

Смятаме, че подобно издание е нужно. Не само заради обществеността, но и заради всички нас, които имаме нужда от знания и отговори за онова, което се случва толкова близо до България и Европа. На страницата ни във Фейсбук уважаваме различното аргументирано мнение. Няма да допускаме расистки коментари, език на омразата, ксенофобия, обиди към екипа или посетители на страницата. Нарушаването може да доведе до премахване от страницата.

Създатели на журнала са Александър Стоянов и Руслан Трад, а основният екип е представен от Руслан Трад и Венцислав Божев.

Журналът е създаден през 2016 година и е регистриран с международен стандартен номер за продължаващи издания – ISSN 2367-9476.


Руслан Трад

11412282_10153007509978667_3886592300172193334_n

Журналист на свободна практика с фокус върху Близък изток и Северна Африка. Създател на първия български блог за Близък изток, Intidar; съосновател на организацията Форум за арабска култура. Водил е лекции за политически движения и процеси в Близкия изток в аудитории на Софийски университет, Нов български университет, Червената къща и Дипломатически институт към МВнР.

Публикува репортажи от Ливан, Югоизточна Турция, Тунис, Ирак, Саудитска Арабия, Сирия и Тайланд. Автор е на книга за сирийската гражданска война и съавтор на книга за руските наемнически компании.

Венцислав Божев

IMG_20170330_132041 (1)

Политолог и експерт в областта на международните отношения с богат опит в анализа на европейските политически процеси, както и на динамиката на отношенията в Близкия изток и постсъветското пространство.

Автор на множество материали и академични текстове по въпросната тематика. Участник в международни изследователски проекти и теренни проучвания в Близкия изток.

Виктория Томова

Магистър по Международно развитие в Университета на Сейнт Андрюс и бакалавър по Международни отношения и политика в Университета на Шефилд. Стажант по комуникациите в международна организация, защитаваща правата и свободите в дигиталната среда. Интереси в сферата на сигурността, международното развитие и дезинформацията.

Тихомир Христов

Магистър по Международна сигурност в Университета на Сейнт Андрюс и бакалавър по Международна политика в Университета в Абъристуит. Стажант анализатор по контратероризъм в The Counterterrorism Group. Интереси в сферата на подривните дейности, международната сигурност, геополитиката и гражданско-военните отношения.


Контакти:

E-mail: deremilitarijournal@gmail.com
Facebook: /deremilitari
Twitter: @remilitari

Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑