…в Йемен

  • Хути – хутите са заиди – разклонение на шиитския ислям, разпространен в Северен Йемен. Хутите често са били репресирани от властите в Сана, като от 2004 насам имат въоръжено крило, действащо срещу йеменската армия. Военните сили на хутите, които контролират големи части от Йемен след 2014, включително столицата Сана, възлизат на над 250 000 души. Външнополитически движението на хутите е подкрепено от Иран и Хизбулла. През 2014 и 2015 атакуват от главния си град Сада – разположен в северните части на страната – към столицата Сана и прогонват настоящия президент Абд Рабу Мансур Хади. Макар и врагове в миналото, днес привържениците на сваления президент Али Абдула Салех подкрепят хутите в опит да върнат Салех на президентския пост.

  • Йеменска армия – армията на Йемен се състои от около 70 000 души, които в момента са разделени в лоялността между бившият президент Салех и настоящият – Хади. На страната на Хади участват 16 000 войници.

  • Републиканска гвардия –гвардията на Йемен е контролирана от сина на Али Абдула Салех, Ахмад Салех, и поради това е на страната на хутите и Салех. Силите на гвардията са около 100 000 души.

  • Ал Кайда – Ал Кайда на Арабския полуостров е джихадистка организация, действаща в Йемен от 2009 насам. Южните и пустинни райони на страната са се превърнали в непревземаема досега оперативна база за групировката, като може да се каже, че това е един от най-добре функциониращите клонове на Ал Кайда. Силите й са около 3000 души в Йемен с база Ал Мукалла. За да спечелят повече популярност сред местното население, Ал Кайда използва за местния си клон името „Синове на Хадрамаут“ на името на провинция Хадрамаут, където се намира град Ал Мукалла.

  • Ал Ислах – ислямистката партия Ал Ислах е от важните политически сили в Йемен, действаща от 1990 година. Нейните въоръжени сили са най-вече племенни бойци заради характера на партията – съставена е най-вече от племенни ръководители – и подкрепят силите на Хади.

  • Наемници от „Блекуотър“ – бившата фирма за охрана „Блекуотър“, настояща Академи, осигурява наемници за саудитската коалиция срещу хутите. Чужденците – най-вече колумбийци, австралийци и никарагуанци – бързо стават важен елемент в гражданската война в Йемен, като броят им нараства до 800, а според други сведения – до 1000 бойци. Наемниците участват в почти всяко сражения в Централен, Южен и Западен Йемен при битки между коалиционните сили, подкрепящи Хади и хутите.

  • Ал Хирак – Южното движение, сепаратистко движение в Южен Йемен и провинция Аден, които в момента подкрепят президента Хади. Техните сили (незнаен брой на бойците) са основен фактор в изтласкването на хутите от южните части на страната.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑