Разбиването на терористична клетка в Германия показва, че ИД възстановява структурите си

Преди седмица, в Германия бяха извършени арести на четирима души, заподозрени в участие в терористична клетка на организацията „Ислямска държава“ (ИД). Заподозрените са обвинени в планиране на атаки по американски военни бази и персонал. Всичките четирима са граждани на Таджикистан – страна, която заради проблемите, създадени от авторитарните действия на правителството си, отдавна привлича интереса на ИД и други групировки за набиране на нови членове. Арестите в Германия показват колко дълбока е мрежата в Централна Азия и как тя достига до сърцето на Европа.

Според материал на АП, германските прокурори считат, че четиримата задържани са се присъединили към ИД през януари 2019 – много след считания за период на възход на организацията около 2014-2017. Техният лидер, друг гражданин на Таджикистан, беше задържан през март 2019, но това не е спряло плановете на клетката. Първоначално е била предвиждана атака в родината им, но след това вниманието им се измества върху американската армия, разположена в Германия. Част от финансирането на операциите идва от поръчка за убийство, което лидерът на клетката е трябвало да извърши в Албания за 40 000 долара, но поръчката не е извършена.

АП съобщава също, че членовете на клетката са били в контакт с двама високопоставени фигури в ИД в Сирия и Афганистан. Ако това е вярно, ще означава, че структурата на групировката е върнала голяма част от мобилността си и е способна да направлява атаки далеч извън основните си бази в Близкия изток и Западна Африка. Ролята на таджиките е особено важна. В продължение на години ИД се опитва да рекрутира повече граждани на Таджикистан, които традиционно се сражават в Афганистан, но в редиците на Ал Кайда и талибаните.

На 29 юли 2018 петима младежи подкарват превозното си средство и го забиват в чужденци, които обикалят Таджикистан с велосипеди. Чужденците са наръгани, като четирима загиват. Малко по-късно, агенцията на ИД, „Амак“, публикува видео с клетва за вярност на младежите към Абу Бакр ал Багдади.

Една година по-късно, през юли 2019, специален екип на ООН публикува доклад, който документира опитите на ИД да привлече нови членове сред таджиките в Афганистан. ООН идентифицира един таджик, Сайвали Шафиев, като високопоставен член на „Ислямска държава“ в Афганистан. По това време, се смята, че Шафиев управлява операциите на организацията в източната провинция Нангархар, където е и основната база на ИД в района. Самият Шафиев разполага с над 200 бойци под прякото негово командване.

Таджики извършват и атаки в Афганистан. Например, през март тази година, ИД извърши атака по време на събиране в Кабул в чест на Абдул Али Мазари – политически лидер, убит от талибаните през 1995 година. При атаката на 6 март загиват десетки. Един от извършителите е Ахмад ал Таджики – бойно име, което подсказва произходът му.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: