DRM Brief: 19 април 2020

Мерките в борбата срещу Covid-19 в Централна и Южна Америка предизвикаха две изключително различни реакции от престъпните групи и картели, като някои продължават да изнудват местното население, а други са решили да се откажат от плащанията за момента, съобщават в свои обзори местни медии. В Ел Салвадор, организацията Barrio 18 Revolucionarios, която оперира в историческия център на Сан Салвадор, обяви че ще опрости всички плащания и такси от продавачите в зоната, тъй като се очаква рязък спад на приходите заради рестрикциите на властите, пише El Faro. Организацията MS13, известна със своите брутални действия в салвадорската столица, все още не е обявила какво ще прави с таксите, събирани всеки месец от местното население. В Гватемала Сити обаче, двете най-големи групировки, които контролират зони в града, обявиха че опрощават таксите за седмица по данни на изданието El Periodico. В същото време, в покрайнините на Гватемала Сити, колумбийските групи продължават да притискат както местното население, така и подчинените им месни организации. В Мексико ситуацията е идентична: картели като La Unión Tepito обявиха, че няма да прекратят събирането на таксите, независимо от пандемията. В Бразилия, картелите обявиха свои собствени рестрикции и блокираха цели квартали, които са под техен контрол. Според анализатори, ситуацията около коронавируса може да ескалира и това да доведе до насилие между организациите, които прилагат различни методи с идеята да спрат намаляването на приходите от търговци, такси, рекет и лихварство. През март, както съобщихме в De Re Militari, някои от групировките в Мексико отчетоха рязък спад на средствата, идващи от градските зони именно заради рестрикциите и затварянето на улици и пазари.

В края на миналата седмица, САЩ предложиха 10 милиона долара за информация относно командира от Хизбула Мохамед ал Каутарани, който е и един от близките хора до убития ирански генерал Касем Солеймани. През 2013 г. Каутарани беше вкаран в „черния списък“ от САЩ, обвинен във финансиране на въоръжени групировки в Ирак и подпомагане на транспортирането на иракски бойци до Сирия.

Ръководената от Саудитска Арабия международна коалиция, подкрепяща международно признатото правителство на Йемен, обвини бунтовниците хути в в нарушение на едностранното примирие, което бе обявено през миналата седмица. По данни на коалицията, бунтовниците са нарушили примирието 241 пъти в рамките на  48 часа. В изявлението се споменава, че хутите използват балистични ракети заедно с леко и тежко въоръжение. Не за първи път хутите използват балистични ракети, включително през последния месец. Често те са прихващани над саудитската столица Рияд или в южната част на страната. Примирието, обявено едностранно от Саудитска Арабия, е планирано да продължи две седмици като то стартира на 9 април. За основна причина се смята опасността от разпространение на Covid-19 в Саудитска Арабия и части от Йемен. Саудитската коалиция заяви, че примирието може да бъде удължено, ако бъдат изпълнени условията.

Ирански кораби в близост до американския флот в Персийския залив. (ВМС на САЩ)

През изминалата седмица руски и ирански самолети и кораби извършиха опасни маневри в близост до военноморски сили на САЩ при два отделни инцидента на 15 април. В първия случай, 11 ирански кораба маневрираха в близост до американски кораби в международните води в северните части на Персийския залив, приближавайки се на близо 10 метра. Инцидентът поднови напрежението между Техеран и Вашингтон след неотдавнашно затишие, след като и двете страни се борят с глобалната пандемия на Covid-19. Това е първият провокативен обмен между двете държави от началото на март, когато американски самолети удариха подкрепените от Иран милиции в Ирак като отмъщение за смъртта на двама американски войници при ракетно нападение ден по-рано. Във втория инцидент, руски изтребител Су-35 се е приближил на десетина метра от американски Boeing P-8 Poseidon, който е извършвал морско наблюдение в международното въздушно пространство над Средиземно море.

Джихадистите, които през последните две години тероризират северните райони на Мозамбик, открито заявиха, че искат създаването на „халифат“ в богатия на газ регион. В журнала сме писали често за ситуацията в Мозамбик. Групите, действащи в тази част на Африка са свързани с „Ислямска държава“, като техните атаки срещу позиции на местните сили за сигурност зачестяват все повече, възползвайки се от хаоса след природните бедствия, които поразиха Източна Африка. През последните месеци бяха убити и дузина руски наемници, опериращи в Мозамбик с мисия да охраняват мини и тренират местната армия. В рамките на няколко седмици джихадистите атакуваха правителствени сгради, ограбиха няколко банки, блокираха пътища и издигнаха черния си флаг над градове и села в провинция Кабо Делгадо. Атаките на джихадистите причиниха смъртта на над 700 души за две години, а разселените са над 200 000. През месец март „Ислямска държава в Централна Африка“ атакува Мосимбуа да Прая, нахлувайки в града преди изгрев слънце. Тогава бяха нападнати правителствени и военни комплекси. През последните седмици групата блокираха пътища и издигна черния си флаг над градовете и села из провинция Кабо Делгадо.

„Ислямска държава“ пое отговорност за атака на Малдивите. Това е първата потвърдена операция в островната държава, нанесена и призната от групировката. В своя бюлетин „Ан Наба“, публикуван на 16 април, ИД отделят специално място на Малдивите и описват атака срещу пет правителствени плавателни съдове. Местните медии съобщават също за това събитие, но правителството отрича да е атака от ИД, а „пожар“, причинен като отмъщение за разследвания срещу радикални организации и наркотрафик. Макар тази операция да е първата официално призната от ИД, тя не е първата на Малдивите, за която се смята, че е свързана с организацията. В началото на годината двама китайци и един австралиец бяха убити от трима души, които по-късно бяха арестувани и за които се вярва, че имат връзки с групировката.

Нови данни за развитие на епидемия от ебола, след като 26-годишен електротехник почина в Демократична Република Конго, само дни преди очакваното обявяване на епидемията за приключила. Потвърдени са четири нови случая и са проследени стотици контакти. На 14 април Световната здравна организация заяви, че епидемията от ебола е все още опасна въпреки ограничения риск за международно разпространение. Здравната организация поиска 20 милиона долара само, за да осигури сигурност на екипите на терен, тъй като има редица сигнали за атаки срещу тях. Досега Конго преживя девет епидемии от ебола, но сегашната е различна заради недоверието между жителите и хуманитарните работници. Все повече се разпространява невярната информация, че тестовете и инжекциите са причина за смъртност и това вреди на усилията на правителството и на СЗО да ограничат разпространението на ебола. Междувременно, Covid-19 също се разпространява със случаи от столицата Киншаса, както и в конфликтните зони в източната част на страната.

През седмицата, в Германия арестуваха заподозрени членове на клетка на „Ислямска държава“, обвинени в заговор за нападения над американски военни бази в страната. Четирима граждани на Таджикистан бяха задържани при ранни сутрешни обиски в Северен Рейн-Вестфалия. Член на същата клетка беше арестуван година по-рано. Заподозрените са се включили към ИД през януари 2019, като първоначално са планирали атаки в Таджикистан, но вместо това са инструктирани да насочат вниманието си към Германия, където има базирани хиляди американски войници.

 В Израел местни медии оповестиха, че се очаква страната да заеме важно място в разширяващата се глобална оптична мрежа на Google. Американският технологичен гигант планира мрежа, наречена Blue-Raman, която ще простира между Индия и Италия през Израел. Кабелът за мрежата ще започне в индийския пристанищен град Мумбай, ще се движи под Индийския океан и по суша през неназована страна, за която се предполага, че е Саудитска Арабия, преди да завърши в йорданското пристанище Акаба. Останалата част на кабела ще започне в италианското пристанище Генуа, ще продължи под Средиземно море, ще пресече Израел и ще завърши в Акаба, където ще се свърже с другата половина. С прогнозирани разходи от 400 милиона долара, Blue-Raman се очаква да достигне до Израел през 2022 г. В момента Израел е свързан със световната мрежа с три подводни кабела.

Препоръчани материали:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: