DRM Brief: 13 април 2020

Пентагонът обмисля дали да не намали броя на специалните части в Западна Африка заради Covid19. (Снимка: Laetitia Vancon for The New York Times)

Разследване на британската медия „Телеграф“ показва, че китайските държавни медии заливат Фейсбук и Инстаграм с политически реклами с цел изчистване на имиджа относно ролята на Китай в пандемията от Covid19. Три от официалните медии – Агенция Синхуа, Китайската централна телевизия и „Глобал таймс“ – стоят зад кампанията, насочена към потребители по целия свят с популяризиране истории на английски, китайски и арабски. Рекламите, видяни вече милиони пъти, възхваляват усилията на Китай срещу Covid-19, омаловажават ролята на огнището в Ухан, изобразяват Тръмп като заблуден и расист, и разпространяват съмнения дали вирусът не е тръгнал от САЩ. След запитвания от „Телеграф“, Фейсбук призна, че са „пропуснали някои реклами“, които би трябвало да бъдат класифицирани като политически.

В началото на седмицата стана ясно, че Държавният департамент се очаква да обяви Руското имперско движение за терористична организация. Това е първият случай, при който това се прави за организация, целяща превъзходство на бялата раса. Според прессъобшението на департамента, движението е установило няколко тренировъчни съоръжения в околностите на Санкт Петербург, където се осигурява обучение за прилагане на терористични тактики. Подобно обучение са преминали двама шведски граждани, извършили бомбен атентат в Гьотеборг през 2016 г. Организацията разполага и с мрежа от фитнес зали, в които се разпространява ултранационалистическа доктрина. Очаква се за терористични групи да бъдат обявени и американските организации Атомавафен и The Base.

В Мали, най-малко 25 войници загинаха, а други 6 бяха ранени след атака в началото на седмицата срещу военен пост край селището Бамба в северната провинция Гао. В прессъобщението на правителството се споменава и за 12 неутрализирани джихадисти. Все още не е ясно коя групировка е отговорна за нападението.

Американските военни командири използват ограниченията, наложени от разпространението на коронавируса, за да прекроят разполагането на войските за специални операции, според публикация на The New York Times. Решенията означават, че се очаква изтеглянето на елитни командоси от някои конфликтни зони и приключването на дългогодишни мисии. В Афганистан генерал Остин Милър, командирът на американските сили там, иска да съкрати още повече войските от настоящата цел от 8600, като изтегли част от командированите да тренират и работят с афганистанските сили. Близо половин дузина екипи на специалните части – всеки с приблизително 12 армейски зелени барети – бяха преразпределени през февруари. В Ирак коалицията, ръководена от САЩ, предаде три бази на иракските сили за сигурност през последните седмици, като позволи на командирите да изтеглят силите за специални операции обратно в по-големи бази или да ги назначават извън страната. Очаква се намаляване на американските войници и в Западна Африка и Сомалия.

Планове за налагане на тежки мерки в Русия предизвикаха коментари в мрежата. Миналата седмица в социалните мрежи изтекоха част от плановете на управата на Москва за прилагане на система за налагане на мерки в руската столица в контекста на борбата с Covid-19. Вестник „Комерсант“ потвърди тяхната автентичност, а рускоезичното издание The Bell съобщи за някои от мерките:

  • задължителни QR-кодове за всички московчани, които се намират на повече от 100 метра от домовете си;
  • мобилно приложение за проследяване на заразени с COVID-19;
  • усъвършенствана система за наблюдение, включваща мобилни оператори, банки и интернет доставчици.

Такава система е действително осъществима. Плановете предполагат, че хората ще трябва да получават QR-код всеки път, когато напуснат къщата за продължителен период. И ако бъдат спрени от полицията без код, може да последва глоба. Първоначално кметството на Москва заяви, че QR-кодовете не са необходими, но няколко дни по-късно се разкри, че системата е готова и може да бъде внедрена, ако е необходимо.

Втората част от плановете включва създаване на специално приложение за наблюдение на лекуваните от COVID-19 у дома. То функционира като гривна за домашен арест: ако човек пресече определен периметър, органите на реда получават предупреждение и се издава глоба автоматично. Бета версията на приложението предизвика критика, когато се оказа, че приложението получава достъп до всички данни на устройството, на което е инсталирано. Тогава Градският съвет обяви, че ще разпространява смартфони с приложението, така че няма да е необходимо да се инсталира на лично устройство.

Третата част от плановете предвиждат сложна система за проследяване на гражданите по време на пандемията, използвайки данни за геолокация от мобилни оператори и камери за наблюдение. Москва вече има 105 000 функциониращи камери за наблюдение с технология за разпознаване на лица.

Организацията за забрана на химическите оръжия публикува първия доклад на специалния разследващ екип за Сирия. Според заключението на доклада сирийските военновъздушни сили са отговорни за извършването на три поредни химически атаки със зарин и хлор срещу град Латамина на 24, 25 и 30 март 2017 г., като при тях са пострадали 106 души. За разлика предишната разследваща мисия, текущият екип, сформиран през 2018 г, има за цел освен доказването на химически атаки, но и разкриването на техните извършители.

Междувременно, продължава да е неясен реалният брой на инфектирани от Covid-19 в Сирия. Към 6 април има 19 потвърдени случая, двама починали и двама възстановили се. Всички потвърдени случаи са в контролираните от правителството райони. Широко разпространено е мнението, че в Сирия има много по-голям брой инфекции с COVID-19, отколкото се съобщава. Смята се, че смъртните случаи в болниците поради респираторни симптоми, пневмония и сърдечни усложнения, са чести, като служителите твърдят, че смъртните случаи не са свързани с COVID-19, въпреки че отговарят на диагностичните изисквания и остават непроверени. Отговорът към COVID-19 пандемията в Сирия вече е напълно разделен по територии, като СЗО сега докладва за фокусираните в Дамаск операции и в по-малка степен на североизток. Северозападът се покрива от офиса на организацията в Газиантеп и отчитането се извършва от ООН.

Сирийското правителство обяви, че ще сложи под карантина град Мнийн в провинция Дамаск, след смъртта на жена от района поради COVID-19 (1 от 2-та регистрирани смъртни случая). Жената не е била тествана или под карантирана преди смъртта си, и според съобщенията семейството й не се е самоизолирало. Разположеният наблизо град Седная също е под карантиран, като местната управа приложи собствени ограничения и мерки за предотвратяване на разпространението на вируса. Мнийн и Седная са разположени около прословутия затвор „Седная“ и поради това има опасения за възможно огнище там. Посещенията във всички сирийски затвори бяха прекратени.

Правителството ограничи достъпа и до предградието на Дамаск Сайда Зайнаб. Районът е силно населен и в него живеят семействата на голям брой членове на ирански милиции. Смята се, че инфекциите на COVID-19 в Сирия произхождат предимно от Иран. Близкото предградие Джарамана е самоналожило карантина, прилагайки ограничения за достъп и засилени мерки. Джарамана набъбна като население по време на войната и сега е дом на стотици хиляди, значителна част от които работят в правителството и службите за сигурност.

Ръководителят на Иранската организация за атомна енергия (IAEO) Али Акбар Салехи заяви, че ядрените дейности на Ислямската република продължават, въпреки огнището на коронавирус в страната. Припомняме, че Иран е с най-много заразени и починали от Covid-19 в целия Близък изток. „Ново поколение центрофуги скоро ще бъде активирано в завода за обогатяване на гориво в Натанц“, каза Салехи пред държавни медии. Той отново заяви, че ядрените дейности на Техеран са „единствено за мирни цели“.

На 5 април, в разговор с информационна агенция „Фарс“, Салехи разкри, че ядрените дейности, както и изследванията и развитието на ядрения горивен цикъл, преобразуването на уран и обогатяването (включително производството и съхранението), се извършват без ограничения. Съхранението на тежка вода се извършва също без ограничения. Процесът на изграждане на изследователския реактор за тежка вода в Арак напредва в сътрудничество с други страни.

Салехи и Рухани по време на инспекция през април 2019. (Радио Фарда)

На 30 март Държавният департамент на САЩ обяви, че Вашингтон е разрешил на компании от Русия, Китай и Европа да продължат определени дейности, без да са подложени на американски санкции. Междувременно Салехи заяви, че с помощ от руснаците, се работи по изграждането на два нови ядрени реактора в Бушер, Южен Иран. Последните коментари на Салехи идват на фона на скорошните изказвания на президента Хасан Рухани, в които той твърди, че ядрената програма на Иран е по-напреднала от тази през 2015 г.

В Йемен водената от Саудитска Арабия коалиция обяви началото на едностранно двуседмично прекъсване на своите военни операции срещу хутите. Причините за това са опасността от неконтролируемо разпространение на Covid 19, както и шанс за подновяване на мирния процес. От своя страна хутите официално отхвърлиха възможността за временно примирие, докато не бъде вдигната пълната блокада над Йемен.

 Препоръчани материали:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: