DRM Brief: 5 април 2020

Унгарският премиер Виктор Орбан изнесе реч за състоянието на епидемията от коронавирус пред парламента в Будапеща на 23 март. (MTI / AP)

В началото на седмицата, парламентът на Унгария прие противоречив законопроект, който дава на Виктор Орбан извънредни правомощия за неопределено време. Парламентът се разпуска, бъдещите избори са отменени, съществуващите закони могат да бъдат прекратени и премиерът вече има право да управлява с укази. Депутатите от опозицията опитаха да определят срок на промените, но без успех. Контролиращото парламента мнозинство на Орбан направи новите правомощия свършен факт.

Мерките бяха посочени като част от отговора на правителството на глобалната пандемия с Covid19. На 30 март Унгария съобщи за близо 450 случая, а Орбан определи вируса като заплаха, пренасяна от мигранти. „Промяната в живота ни сега е неизбежна“, каза Орбан пред депутатите, цитиран от международни медии. „Всеки трябва да напусне зоната си на комфорт. Този закон дава на правителството власт и средства да защитава Унгария.“

През седмицата беше публикуван доклад на иранския екип Radio Farda (RFERL), според който случаите на заразени от Covid19 в Иран са 70 108 души, а починалите до 31 март са 4762 души. По официални данни заразените общо са 44 606, а починалите са 2898 души. Иранските власти съобщават за случаи на Ковид19, но от две седмици не предоставят информацая за Техеран и Ком, където се смята, че са огнищата на вируса. Преди седмица иранските власти спряха екип на “Лекари без граници”, който трябваше да помага на местните медици в град Исфахан. 

Междувременно, затворнически бунтове в два затвора в Ахваз причиниха смъртта на 18 затворници мъртви. Затворниците, повечето от които излежаващи присъди по политически причини, протестират срещу санитарните условия и липсата на мерки срещу разпространението на Covid19. Иран в момента е огнището на вируса в Близкия изток с десетки хиляди инфектирани. Бунтовете са били потушени на 30 март, но новините за това излязоха в края на седмицата. Според анализатори, Иран може да стане свидетел на още местни бунтове, включително в затворите.

По-голямата част от екипажа на самолетоносача „Теодор Рузвелт“ ще бъде евакуирана стана ясно в началото на седмицата. Решението бе взето след като близо сто от моряците дадоха положителен тест за коронавирус. Те бяха настанени за лечение във военната база на о. Гуам, а останалите – поставени под карантина на кораба. Липсата на условия за самоизолация обаче наложиха нуждата от евакуация на близо 4000 души екипаж.

Израелските ВВС нанесоха удари срещу авиобаза Шайрат в провинция Хомс. Сирийските правителствени медии съобщават за няколко прихванати ракети от противовъздушната отбрана. Тези удари показват, че конфронтацията между израелци и иранци на сирийска територия не е спряла, дори на фона на пандемията от коронавируса. База Шайрат е важна за силите на Асад, но също и за Иран. 

Космическите сили на САЩ обявиха оперативните възможности на новата си радарна технология, която може да проследява обекти, по-малки от 10 сантиметра в космоса. Системата, наречена Space Fence, използва S-диапазон технология за откриване и проследяване на орбитни обекти в космоса. Например, тя може да проследява търговски и военни спътници, ракети и космически отломки в ниска, средна и геосинхронна орбита. Проектът е на стойност от 1,5 милиарда долара и един от участниците е компанията Lockheed Martin. 

91630253_893287634433053_10563003913076736_o

В телевизионно обръщение към нацията в петък турският президент Ердоган обяви нови мерки за ограничаване на разпространението на Covid 19. Те включват вечерен час за всички граждани под 20 г., задължително носене на маски, както и затваряне на 31 градове, включително Анкара и Истанбул.

В Либия продължават и тази седмица ударите на турски дронове срещу линии за снабдяване и силите на Халифа Хафтар. На 5 април беше извършен трети пореден удар върху военен карго самолет „Антонов“, кацнал в района на Тархуна. 

 

Препоръчани материали:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: