Състояние на контратерористичните кампании в Африка (март 2020)

След 11 септември 2001 САЩ значително увеличиха своите контратерористични операции и дейности в Африка. Те извършват както операции, така и предоставят широко обучение с африкански партньори. Въпреки всички усилия, видимо е и засилването на джихадистките групи свързани с Ал Кайда и „Ислямска държава“ в Сомалия, Северна Африка и Западна Африка.

PSI и TSCTI – През 2002 година, САЩ създават Пансахелската инициатива (PSI), която има за цел да подобри разузнавателните способности и граничната сигурност в страните, разположени в района на Сахел и Субсахарска Африка. По-късно, през 2005 година, влиза в действие по-широка програма известна като Транссахарска контратерористична инициатива (TSCTI). Тя включва икономически, политически, дипломатически и военни компоненти. Военния компонент е операцията „Трайна свобода“ – Транссахара. През 2002 година САЩ разполагат специални сили в Кемп Лемониер в Джибути. В момента базата подслонява 3000 войници, които извършват операции в Източна Африка и Африканския рог.

AFRICOM и SOCAFRICA – През 2005 се създава ежегодно военно учение, подкрепено от SOCEUR и по-късно от SOCAFRICA, което включва сили от няколко държави в района. През 2007 година САЩ създават Африканското командване (AFRICOM), като по този начин Вашингтон разполага редица екипи на специалните части, инструктори и значителен военен персонал, който подпомага съюзни държави.

Тренировъчни екипи – американските специални части (US SOF) и други единици предоставят обучение и подкрепа в страните от района на Сахел, езерото Чад и Африканския рог. През годините много от тези операции станаха известни на обществото, но други остават засекретени или „под радара“. Някои от мисиите рядко намират място в медиите като тази срещу т.нар. Господната армия за съпротива в Централна Африка.

От операциите, които заварват американската общественост изненадана, е тази в Нигер, където през октомври 2017 загиват четирима души от 3-та група на специалните части или „Зелените барети“. При друга операция е тази на Ал Шабаб в Кемп Симба в Кения през януари 2020, когато загиват трима американци.

Подкрепа за съюзници – в допълнение към разполагането на сили на терен, САЩ предоставят логистична и разузнавателна подкрепа за африкански и европейски съюзници в общите контратерористични операции, особено в Западна Африка. Това включва три важни компонента на една контратерористична кампания: презареждане на самолети, изтегляне на войници и военна техника, предоставяне на разузнавателна информация. Усилията на AFRICOM се допълват от Държавния департамент.

Макар всички предприети мерки и операции, прогресът в контратерористичните операции в Африка е бавен. Конфликтите в Либия, Сомалия и Сахел едва ли ще приключат в близко бъдеще. САЩ има присъствие във всички тези райони, като в Либия то е най-малко. Анализатори предупреждават, че увеличаващата се нестабилност ще коства значителни усилия на САЩ и други сили.

Сомалия е считана за „провалена държава“ от десетилетия. Бойците на Ал Шабаб допринасят за срива на държавността в страната, макар положението да се изостря още през 1990-те, когато избухват местни сблъсъци не без участието на външни фактори. Ал Шабаб контролира големи райони от страната, предимно в селските части и извършва редовни нападения върху градове в Сомалия и съседна Кения.

Сомалийската радикална група е считана за най-добре развитият клон на Ал Кайда. Освен желание за установяване на управление в Сомалия, Ал Шабаб открито заплашват западни страни и особено САЩ. Макар възможностите на организацията да атакуват директно цели на американска земя са считани за недостатъчни, американското разузнаване е в повишена готовност за опити на хора на Ал Шабаб да извърши терористични атаки. В Сомалия, Ал Шабаб разполага с около 7000 бойци, а местният клон на „Ислямска държава“ е значително по-малък – с около 300 бойци.

През 2019 година САЩ извършиха над 110 въздушни удара в Централна и Южна Сомалия, при което загиват около 800 бойци. Има и цивилни жертви, което настройва местното население. В страната САЩ имат около 700 войници, които предоставят обучение и подкрепа на сомалийските сили и частите на Африканския съюз в района (AMISOM). Като един от успешните проекти е посочвана специализираната сомалийска бригада „Данаб“.

Районът на езерото Чад е от особена важност. Тук оперират предимно силите на групировката Боко Харам и „Ислямска държава в Западна Африка“ (ИДЗА). Басейна на езерото Чад е разположен на територията на Нигерия, Чад, Камерун и Нигер. Съществува информация за преки контакти и логистика между местните бойци и близкоизточни организации.

Дейността на радикалните групи се улеснява заради силно корумпираните и неефективни местни правителства и особено нигерийското. Нигерийската армия не се справя със защитата на основни провинции и градове и в момента консолидира силите си в големи и лесно охраняеми бази. Големи райони в североизточната част на страната са под контрола на Боко Харам и „Ислямска държава“.

Районът на Сахел ще се превръща в все по-голямо предизвикателство за сигурността не само в Африка, но и ЕС. Радикалните групи, свързани с Ал Кайда от години оперират без проблем в тази част на африканския континент, като особено тревожна е ситуацията по западната граница на Нигер с Мали. Бойците от тези милиции са изключително добре подготвени и мобилни.

САЩ разполагат със специални части в региона, а също и предоставят обучение за местните сили. Пистата в Агадез е напълно оперативна и от нея се извършват удари в подкрепа на правителствените сили на Нигер. В страната има и изградена специализирана база за операции с дронове, които стартираха през ноември 2019.

Между 2014 и 2016 „Ислямска държава“ има видимо присъствие в Либия. От тогава нейните позиции бяха атакувани и завзети с помощта на либийски милиции и американска въздушни подкрепа. Гражданската война в страната затруднява провеждането на контратерористични операции, като се забелязва завръщане на активността на ИД в Южна Либия. Ал Кайда също са забелязани в района като се предполага, че южните либийски оазиси се използват за логистичен хъб.

САЩ имат добри отношения в контратерористичните операции с Франция, която извършва операции в Сахел от години. Към март 2020 Париж има около 4500 войници като част от Операция Бархан, която стартира през 2014. В допълнение, Франция стартира специална операция наречена „Такуба“, в която участват и други европейски страни. Франция и САЩ участват в координацията на съвместните сили на Г5 Сахел, които включват Буркина Фасо, Мали, Нигер, Чад и Мавритания. Групата е създадена през 2017 и има сериозни затруднения в обучението заради недостатъчните ресурси на местните правителства.

ООН има присъствие в Сахел посредством специалната мисия за Мали, наречена MINUSMA. На тази мисия е поверена трудната задача за омиротворяване и стабилизиране на райони, в които няма присъствие на радикални и бунтовнически групи (в Мали е в ход от години местен бунт срещу правителството), както и в района, завзети наскоро. В Сомалия пък действа мисията AMISON, в която основна роля имат Кения, Етиопия и Уганда. Трите държави са пряко засегнати от конфликта в Сомалия и дейността на Ал Шабаб. Групировката извърши няколко тежки атентата в Кения през последните години, отнели живота на стотици цивилни. Очаква се мисията да бъде финиширана през 2021, но едва ли Сомалия ще бъде стабилизирана до този момент.

Контратерористичните операции в Африка са силно затруднени заради местни разделения и противоречия. Племенните спорове, както и междуетническите сблъсъци са чести и са причина да бъдат прекратявани офанзиви срещу радикални групи. Издевателства на местни правителства, както и прекалената видимост на чужди сили като френските и американските, настройват население и понякога се налага изтегляне на военна сила. Това се използва от радикалните групи и милиции.

Кампаниите срещу радикални групи, които САЩ и западни държави извършват в Африка страдат от липса на достатъчно ресурси, тъй като през последните години се отделя внимание на нарастващата заплаха от Русия и Китай в Европа, Пасифика и други райони. В края на 2019 американското министерство на отбраната даде индикации, че е възможно да бъдат намалени екипите от специални части в Западна Африка, което ще засегне и базата с дронове в Нигер. Една от малкото нови инициативи е създаването на т.нар. „Бригади за подпомагане на силите за сигурност“ (SFAB), които предоставят обучение на местни сили.

В американския Конгрес има съпротива към видимото намаляване на ресурси от операциите в Африка. Европейските страни, най-вече Франция, са също против изтегляне на американски сили.

(SOF News/De Re Militari)

Препоръчани материали:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: