DRM Brief: 22 март 2020

През тази седмица и последната страна членка на Северноатлантическия пакт, Испания, ратифицира протокола за членството на Северна Македония в НАТО. С това действие беше одобрено влизането на Скопие в Алианса.

Междувременно, властите в Киев се съгласиха да започнат разговори с представителите на окупираната от про-руски сепаратисти Източна Украйна, отбелязвайки по този начин значително промяна в политиката си след шест години отказ да влязат в пряк диалог с властите в откъснатите региони.

Споразумение беше подписано в Минск на 11 март от представители на Тристранната контактна група, която се състои от Украйна, Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Предварителните планове предвиждат създаването на нов Консултативен съвет, който да включва десет украински служители и десет представители от т.нар. „народни републики“, установени в източната част на Украйна. Според информацията, Русия ще участва в процеса като международен наблюдател, а не като страна в конфликта и ще има същия статут на надзор като Франция, Германия и ОССЕ.

Великобритания обяви, че ролята й в анти-ИД коалицията приключва след петгодишно участие. За това време бяха извършени над 4000 удара и повече от 8000 мисии (на стойност над 300 милиона паунда), при които са загинали 3964 бойци на „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак. На фона на всички данни, Лондон признава за само една цивилна жертва, причинена от въздушни удари на британски самолети и дронове. В тази връзка специализираният сайт Airwars посочва друго: 1370 убити цивилни. Общо загиналите цивилни при удари на Коалицията са между 8000 и 13 000, но няма как да се знае точната цифра, заради липсата на пълни доклади от Коалицията.

Швеция обяви, че възнамерява да изпрати 150 войници от специалните части и хеликоптери в подкрепа на международната военна мисия в Субсахарска Африка.

Шведски войници в района на Тимбукту, Мали. Снимка: Mats Nyström/Försvarsmakten

Повече от 200 шведски военни вече са разположени в многонационални мисии в Мали, включително MINUSMA и обучителната мисия на Европейския съюз в Мали.

Напрежението в Южна Сирия нараства на фона на продължаващи спорадични обстрели в Идлиб и Северозападна Сирия. През изминалите дни имаше още една бомбена атака в Дамаск, а правителствените сили бяха принудени да отстъпят от няколко поста в района на град Джилен в западната част на провинция Дараа заради атаки на бунтовници.

При бомбен атентат в Идлиб бе ликвидиран и един от висшите командири на Ахрар ал Шам. Абу Ахмед е загинал при взрив на бомба, заложена в автомобила му. Организацията Ахрар ал Шам е част от про-турската Сирийска национална армия

Междувременно, Световната здравна организация (СЗО) обяви, че започва тестване и мониторинг за Covid19 в бунтовническите райони на страната, където има сериозни опасения заради липсата на стабилна медицинска инфраструктура. Заради бомбардировки, над половината клиники и болници са извън строя. В правителствените зони тестването ще се извършва от правителството в Дамаск, което по план би трябвало да споделя информацията със СЗО. Особен проблем е Източна Сирия, където има сигнали за разпространение на вируса заради иранските сили, разположени там. Не е ясно как ще се проверява за вируса в зоните, държани от Сирийските демократични сили. Най-вероятно СЗО ще разположи екипи и там, партнирайки си с кюрдските части и САЩ.

В Ирак, ракети поразиха базата Басмая, разположена южно от столицата Багдад. Базата подслонява сили на водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“ и части на НАТО. Иракската армия потвърди информацията за нападението, а обстрелът е третата поредна атака срещу чужди сили за по-малко от седмица. В базата Басмая в момента са разположени испански войници.

Братът на терориста от „Манчестър Арена“ Салман Абеди беше признат за виновен в убийството на 22 души. Хашем Абеди отрече да е помагал за планирането на атаката.

С разпространението на COVID19 пратките от Китай намаляха драстично, което удря дейността на наркокартели в Мексико. Контактите в Китай предоставят на мексиканските престъпни групи всичко – от фалшиви луксозни стоки до химически прекурсори за производство на фентанил.

През февруари стана ясно, че Ла Унион де Тепито, които контролират голяма част от продажбата на фалшиви стоки в Мексико Сити, са изправени пред проблеми в бизнеса си, тъй като вече не получават пратки от нелегални стоки от Китай. Търговията с фалшификати е важна за криминалната група, колкото и търговията с наркотици.
От 2010 г. група в рамките на Ла Унион де Тепито, известна като Лос Марко Полос, пое търговията с Китай за фалшиви дрехи, бижута и аксесоари, които се продават в магазините и пазарите на Мексико Сити. Но през последните месеци Лос Марко Полос бяха блокирани поради коронавируса.

Има данни също, че един от най-бруталните мексикански картели, Халиско – Нова Генерация (CJNG) също има проблеми заради блокирани доставки на химически прекурсори от Китай за производството на фентанил – синтетичният опиоид, който причини хиляди смъртни случаи в Съединените щати и Мексико.
Не само тези картели усещат натиска. Страните в Латинска Америка затварят границите и предотвратяват пътуванията със самолет, което вероятно значително ще наруши дейността на основни пера в криминалната икономика като трафика на наркотици, контрабандата и трафика на хора. При все повее заземени самолети и отменени полети, незаконните полети, превозващи наркотици, които се превърнаха в основата на наркотрафика в региона, може да станат по-лесни за проследяване.

В резултат, картелите започнаха да вдигат цените на услугите си, въпреки че така могат да загубят клиенти. В Хондурас, след като правителството затворите границите си заради вируса, трафикантите на хора, известни като „койоти“, повишиха цените си, за да помогнат на хората и контрабандата да влязат или да излязат извън страната незаконно.

Препоръчани материали:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: