DRM Brief: 16 март 2020

През седмицата, руският президент Владимир Путин подписа гласуваните от Думата промени в конституцията на РФ. Те бяха официално одобрени от всички 85 области на страната.

Либийският генерал Халифа Хафтар посети Париж за среща с президента Макрон. Обсъждани бяха въпроси по отношение на сигурността, като не са ясни подробности от техния разговор. Припомняме, че Франция участва активно в конфликта в Либия с предоставяне на подкрепа за силите на Хафтар в неговата офанзива срещу столицата Триполи.

В Африка загинаха най-малко 43 души при две успоредни атаки срещу селища в северната част на Буркина Фасо, в близост до границата с Мали. Обект на нападенията са били села на скотовъдни общности от етническата група фулани. Граничната зона между Мали, Нигер и Буркина Фасо е основното оперативно поле за джихадистки структури, свързани с Ал Кайда и “Ислямска държава”.

На 10 март Централното командване на САЩ публикува информация за двама убити морски пехотинци, взели участие в специална операция в Северен Ирак. Двамата пехотинци са загинали на 8 март. Целта на операцията е бил тренировъчен лагер на „Ислямска държава“, а операцията е извършена съвместно с иракските специални части. Лагерът се е намирал в мрежа от тунели, прокарани през планинския район.

Четирима други американски войници са били ранени. Според наличната информация, САЩ са извършили въздушни удари с Ф-15, дронове и хеликоптери Apache. Смята се, че при операцията са загинали между 20 до 25 бойци на ИД.

Новините от Ирак не спряха с този случай. На 11 март излязоха данни за обстрел от страна на ирански милиции върху Кемп Таджи. Според информацията са загинали двама американски военни и един британец. САЩ извършиха ответни удари и по-първоначални информации най-малко 18 членове на Хашд ал Шааби са загинали в зоната Ал Каим – Ал Букамал на границата със Сирия.

Ескалацията продължи и след обстрела по Кемп Таджи, при който загинаха американски войници и британски служител. Освен първите ответни удари на САЩ по позиции на про-иранските милиции, на 12 срещу 13-ти март бяха извършени атаки отново върху Ал Хери в източна Сирия, а също и в Уасит, Бабил и Кербала в Ирак. Има данни за сериозни жертви сред подкрепени от Иран милиции. Базата К-1, която подслонява американските сили в Киркук, беше атакувана с ракети.

Изминалите дни се оказаха интензивни и за фронтовите линии в Йемен.

На 11 март съобщихме, че контейнеровозът Artenos, собственост на иранската компания IRISL, плава от Антверпен в посока пристанище Бургас. Той е преминал Босфора и е навлязъл в Черно море най-вероятно на 10 март.

Контейнеровозът е специализиран товарен кораб за превозване на товари в еднородни големи товарни единици и има екипаж от двадесетина души. Предишните имена на Artenos са Salis, Sewak и Iran Fars, с които компанията е целяла да избегне санкциите. Вероятно е корабът да смени отново името си.

Image
Снимка: Yörük Işık

IRISL е санкционирана от САЩ държавна иранска компания, която през годините стои зад нелегален пренос на оръжия. Най-малко два пъти сме съобщавали за кораби на Иран, пристигали на пристанище Бургас, но реакция от властите не е имало. Съвместното ни проучване с „Бивол“ също беше игнорирано.

В края на седмицата стана ясно, че заради разпространението на коронавируса САЩ вероятно ще намалят броя на участващите войници в мащабното съвместно учение Defender-Europe 20. Основната част от учението трябва да се проведе през април и май, и представлява най-голямото разполагане на американски войски в Европа за учение през последните 25 години.

Image may contain: 1 person, outdoor

В серията от учения в рамките на Defender-Europe 20 трябва да се включат повече от 37 000 войници от 18 държави-членки на НАТО – от тях 20 000 военнослужещи от САЩ трябва да се присъединят към 9-те хиляди американски служители, базирани в Европа, и 8 000 войници от други страни, включително почти 3000 от Полша. С разгръщането на войски и техника от началото на февруари, по план Defender-Europe 20 трябва да продължи до юни в шест европейски държави – Белгия, Холандия, Германия, Полша, Литва, Латвия и Естония.

Миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг настоя, че планираните учения ще продължат, въпреки че се разработват планове за действие в случай на по-сериозна епидемия. В сряда обаче въоръжените сили на Норвегия отмениха учението Cold Response, който се предвиждаше да включва 15 000 войници от НАТО и съюзнически държави. От февруари насам бяха отменени редица учения в Южна Корея и Израел, а многонационалните учения, ръководени от САЩ в Африка, бяха намалени заради проблемите на коронавируса.

Вероятно вдъхновени от сделката с талибаните, лидерите на клона на Ал Кайда в Западна Африка публикува изявление от две страници, в което излага позицията си за преговорите с правителството на #Мали. Организацията изисква като основно условие за стартиране на преговори, изтегляне на френските и други чужди сили от страната.

Припомняме, че конфликтът в Мали се разгаря от години, като радикалните групи, свързани с Ал Кайда инфилтрираха бунтовническите части в северните райони. Конфликтът предизвиква трусове из цяла Западна Африка и създаде бежанска вълна в съседни държави. В помощ на правителството в Мали има водена от Франция европейска мисия, в която участва и България с малък контингент.

В Сирия трябваше да започнат първите съвместни турско-руски патрули, които да обхождат района около магистралата М4 по силата на договорките от 5 март в Москва. Това не се случи, заради избухнали местни протести, които блокираха патрулите и реално те изминаха едва 2 км., преди да се върнат към Саракеб.

В Сирия продължава напрежението и в южната част, като в столицата Дамаск беше извършена нова бомбена атака от бивши бунтовници. Все повече се увеличават партизанските действия в района.

Междувременно, на 15 март от Министерството на здравеопазването на Иран обявиха 129 нови смъртни случая от Covid-19 за 24 ч. По този начин, общият брой според официалните информации достига до 853, при общо 14 991 заразени от началото на епидемията.

Препоръчани материали:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: