147 атаки на талибаните в Афганистан след подписването на „мирното споразумение“

След подписването на споразумението със САЩ, талибаните изглежда не смятат да го спазват. Те извършиха атаки в 27 от 34-те провинции на Афганистан след сключването на сделката за изтегляне на американските сили. Много от тези атаки бяха омаловажени от американското командване, включително от генерал Марк Милей, който ръководи съвместните щабове.

Талибаните поеха отговорност за 147 атаки откакто бяха подновени операциите срещу силите за сигурност и афганистанската армия на 3 март, само три дни след подписването на споразумението. Съвсем възможно е атаките да са повече, тъй като не от всички провинции има актуални данни.

За повечето от нападенията талибаните поеха отговорност през медията си „Гласът на джихада“, който продължава да произвежда материали на английски, дари, пущу, урду и арабски. В каналите си талибаните публикуват и на руски. Други атаки са съобщавани от афганистанските правителствени сили и местни милиции. Нерядко талибаните преувеличават резултатите от подобни атаки, но рядко е имало разминаване в информацията за провеждани операции.

От 3 март насам талибаните извършиха атаки в 27 от 34-те провинции на Афганистан, с изключение на Бамиян, Дайкунди, Гор, Нуристан, Панджшир, Саманган и Тахар. (FDD’s Long War Journal)

Image
Карта, показваща районите под контрол на талибаните (в черно) и оспорваните райони (в червено) към момента на подписване на споразумението със САЩ.

Според американската армия, тези атаки са извършени от „хардлайнери“ сред талибаните, които отказват да спрат операциите на движението и не признават подписаното споразумение. Действително обаче самият говорител на талибаните призовава за подновяване на атаките срещу силите на афганистанското правителство. Не става дума за група несъгласни бойци, а за взето от лидерството на организацията решение.

Провинция Хелманд е свидетел на най-много нападения. Други провинции със зачестили атаки са Балх, Кундуз и Нангархар. Кандахар, където има разположени български сили, е също обект на атаки и е считана за критична зона.

Въпреки данните, американското командване и това на НАТО засега решава да омаловажи събитията с аргумента, че са атакувани единствено афганистански сили. Докато има предубеждение, че талибаните нападат само чекпойнтове извън градовете, това не е за подценяване, тъй като е част от стратегията на движението. Талибаните предпочитат да завземат селски райони, откъдето да имат превес при нападение върху провинциалните центрове. В момента те ефективно контролират общини около няколко главни градове – Фарах, Газни, Кундуз, Лашкар Гах, Маймана и Тирин Кот са напълно заобиколени от райони под контрола на талибаните.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: