DRM Brief: 1 март 2020

В края на седмицата, представители на САЩ и талибаните подписаха мирно споразумение за Афганистан по време на церемония в хотел „Шератон“ в Доха, Катар. Мирното споразумение костваше 18 месеца преговори. На церемонията присъстваха представители на 30 държави.

САЩ и техните съюзници по НАТО се споразумяха да изтеглят всички свои войски от Афганистан в рамките на 14 месеца, ако талибаните удържат на уговорките по сделката. С това би се сложил край на 18-годишната война, избухнала след атаките от 11 септември 2001, в които участие има Ал Кайда, чиито членове и лидерство по онова време са базирани в Афганистан, приютени от тогавашното управление на талибаните.

Съгласно споразумението, подписано в Доха, талибаните се съгласяват да спират атаките на Ал Кайда и да не позволят на организацията да действа в областите, които талибаните контролират.

Сега следват разговори между талибаните и афганистанското правителство, които се очаква да бъдат тежки и много вероятно без бърз резултат.

През последната седмица има сериозна ескалация в Сирия. Над 30 турски войници бяха убити при атака върху щаба им в Северозападна Сирия (първоначално се считаше, че е атакуван конвой). Не е ясно кой точно е извършил атаката – дали силите на Асад, или руски самолети. При всички положения, ескалацията стигна критично ниво, а впоследствие Турция реши да отвори границите си за бежанци, искащи да тръгнат към Европа.

По рано през седмицата, бунтовническите сили, подкрепени от турската армия, успяха да завземат град Саракеб и да вдигнат блокадата над някои от турските бази в района. Вероятно тези събития имат връзка с решението да бъде атакуван турския щаб в Северозападна Сирия.

Организацията „Ал Кайда на Арабския полуостров“ (AQAP), считана за един от най-смъртоносните клонове на Ал Кайда, потвърди смъртта на лидера си – Касим ал Рими. През февруари САЩ обявиха, че той е загинал при удар с дрон в Йемен.

Ал-Рими е един от 23-те затворници, свързани с Ал Кайда, избягали през 2006 г. от затвор в Йемен и е свързан с няколко терористични операции, насочени срещу американските сили. Той също е заподозрян, че е участвал в няколко тежки терористични атаки, включително самоубийствения атентат в Йемен през юли 2007 г., при който загинаха испански туристи. Йеменският клон на Ал Кайда стои също зад атаката през 2015 г. срещу офисите на сатиричното френско списание „Шарли Ебдо“.

САЩ извършиха удари по позиции на Ал Шабаб – клонът на Ал Кайда в Сомалия и Източна Африка, убивайки няколко души. Това е седмата операция срещу групировката само за февруари. При американски удар също в Сомалия, беше убит и лидер от Ал Шабаб, който е участвал в планирането на редица терористични атаки, включително атаката по американска база в Кения през януари, при която загинаха трима американски войници.

Междувременно, в Нигерия Боко Харам нападна и подпали казарми, църкви и къща на местен генерал в щата Адамауа.

В Индия седмицата беше напрегната. В навечерието на посещението на Доналд Тръмп в страната, над 20 души загинаха, а близо 200 бяха простреляни по време на сблъсъци между хинду националисти и мюсюлмани в Делхи. Главната причина е демонстрация срещу нов закон за придобиване на гражданство, който правителството на Моди насочва срещу определени мюсюлмански общности и страни. Бяха подпалени мюсюлмански храмове и частна собственост.

Напрежението се покачва постепенно от края на миналата година, когато властите в Индия отнеха специалния статут на Кашмир, разположиха военна сила и буквално откъснаха размирния район от света с налагане на цензура и спиране на интернет достъпа. Политиките на Моди са подкрепени от индийските националисти, а опозицията критикува остро новите мерки. През последните месеци имаше сблъсъци на няколко места в Индия, като има ранени, убити и засегнато имущество.

Нови данни показват, че Буркина Фасо се изправя пред все по-тежка хуманитарна ситуация заради атаки на радикални групи. Само за година има ръст на убийствата от над 600% за една година.

Препоръчани статии:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: