Сражения в Аден оставиха правителството на Йемен без временна столица и задълбочиха войната

645x344-40-dead-260-injured-in-clashes-in-yemens-aden-un-1565519494947
Подкрепените от ОАЕ южнойеменски сепаратисти завзеха важни позиции в Аден, включително военните бази. Снимка: АФП.

Ситуацията в Йемен продължав да ескалира към беззаконие и дефрагментация на територията, след като подкрепени от Обединените арабски емирства (ОАЕ) милиции се сблъскаха с про-саудитски сили, верни на международнопризнатото правителство на президента Абду Раббу Мансур Хади. Гражданската война вече разби и без това унищожената от години нестабилност държава.

През поледните години ситуацията се задълбочи към война между регионални играчи. Подкрепените от Иран бунтовници от движението „Ансар Аллах“ (произлизащо от общността на хутите, населяващи Северен Йемен), контролират северните райони на страната, включително столицата Санаа. Саудитски и емиратски сили се сражаваха заедно с правителствените части, които преместиха столицата временно в пристанищния град Аден – бивш център на Южен Йемен и сегашен център на сепаратисткото движение.

Това движение се представлява от единната структура Южен преходен съвет (ЮПС), който до 11 август беше в относително примирие с правителствените сили. След 11 август, силите на ЮПС завзеха военни бази и правителствени учреждения в Аден, изтласквайки силите на Хади. Източник от ЮПС потвърди пред De Re Militari, че сепаратистките сили не са се изтеглили, въпреки заплахите на Саудитска Арабия за удари по тях.

ЮПС има директната подкрепа на ОАЕ, докато Саудитска Арабия подкрепя Хади. Така съюзниците ОАЕ и Саудитска Арабия се оказаха на различни позиции. Различията се подсилиха, след като ОАЕ решиха изненадващо да изтеглят войските си от Йемен. Разделението в коалицията срещу хутите се отразява на дългосрочните цели на Рияд и Абу Даби в Йемен.

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман се срещна с лидера на ОАЕ, Мохамед бин Зайед в Мека на 12 август, за да обсъдят ситуацията в Йемен и Аден.

yemen.fw
Карта на Йемен, показваща разпределението на контрол към края на юли 2019

В средата на юли ОАЕ реши да изтегли силите си от Йемен, оставяйки саудитската армия сама срещу хутите. Саудитските самолети продължиха да извършват удари върху позиции на бунтовниците в Северен Йемен, използвайки наскоро закупени от САЩ оръжия. В същото време, Иран засили подкрепата си за хутите, които атакуват саудитската територия с балистични ракети и дронове. Засега няма сигнали Техеран да обмисля промяна на политиката. На всяко ниво войната в Йемен е катастрофа, особено що се отнася до унищожението, пред което са изправени цивилните.

Президентът Хади, който е в изгнание в Рияд, се надяваше, че многобройните милиции ще изтласкат хутите с помощта на ОАЕ и Саудитска Арабия и по този начин да се завърне в столицата Санаа. Йеменският външен министър призна, че в Аден южните сепаратисти са превзели града и определи тези събития като „преврат“ – негласно обвинението е срещу ОАЕ.

След няколко дни на относително спокойствие, Рияд призова за незабавно спиране на огъня. Крал Салман се срещна с Хади в саудитската столица, за да дискутират кризата, но засега не се знае какви мерки ще бъдат предложени. ЮПС са добре въоръжени, а командирите им са едни от най-добрите в региона. В момента сепаратистите гледат към идеята за установяване на Южен Йемен, което ще е истински кошмар за Саудитска Арабия. Разделен Йемен, обаче, не е проблем за ОАЕ, които нямат обща граница със страната за разлика от С.Арабия, които споделят 1800 обща граница с Йемен.

Досега обединените сили на ЮПС и Хади успяваха да задържат и дори да изтласкат хутите от райони в Западен и Централен Йемен. Последните събития са добре дошли за хутите, а разпад на водената от Саудитска Арабия коалиция би означавало още повече хаос в Йемен. Правителството на Хади обмисля преместване на столицата от Аден към провинция Махра до границата с Оман. Това едва ли е най-добрият план, след като населението в Махра също от години е про-автономистки настроено.

Хутите си взеха бележка от вътрешните дрязги сред вражеските сили, които те наричат „правителството на хотелите“ – обидно определение за правителството на Хади, което не контролира столицата и вече няма контрол и върху хотелите, които заемаше в Аден. Саудитската военновъздушна кампания не доведе до кой знае какви резултати и хутите продължават да успяват да изстрелват ракети към саудитски градове, включително столицата Рияд.

С колапса на коалицията и загубите в Аден, войната в Йемен върви към още по-унищожителна фаза, в която всеки ще се бори за своите интереси без да има тотално надмощие върху противника. Мохамад бин Зайед публично застана зад призива на Саудитска Арабия за прекратяване на огъня в Аден, но все пак да се има предвид предимството, което имат ОАЕ – подкрепени от тях сепаратистки сили държат контрола върху военните бази в града, заедно с президентския комплекс.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: