Ислямска държава продължава да е военна сила; има вероятност за пълно завръщане в Сирия и Ирак

Както често споменаваме в нашия журнал, Ислямска държава е далеч от разбита и унищожена организация. Колкото по-бързо се изоставят заблудите за обратното, толкова по-лесно служби и институции биха реагирали както в Близкия изток, така и в съседни региони като Балканите.

Ислямска държава е все още много активна в Ирак и Сирия, въпреки медийното отразяване за обратното и уверяващите обществото политически изявления както от изток, така и от запад. Въпреки загубата на територии, групировката разполага с достатъчно военна сила и ресурси, за да продължава дейността си и в двете държави. Още по-големият проблем е, че организацията се появява там, откъдето би трябвало отдавна да е изтласкана.

Това са само част от тежките заключения от доклада на водената от САЩ международна Операция „Непоколебима решимост“ (CJTF-OIR). Докладът покрива периодът от април до юни тази година, съдържа 166 страници и беше публично обявен на 6 август. Накратко, CJTF-OIR съобщава, че ИД са успели да се прегрупират и да извършват успешни операции в Ирак и Сирия.

Една от причините за това, е че както иракските сили за сигурност , така и про-кюрдските Сирийски демократични сили (СДС, основният американски съюзник на САЩ в Сирия) продължават да имат проблем с извършването на дългосрочни операции и задържането на територии, които са прочистени от бойци на Ислямска държава.

55517439_636848826743603_5321877775856959488_o
Брой на атаките на Ислямска държава за последната година (данни до март)

От своя страна, макар да води коалицията, САЩ имат малко военно присъствие в Сирия. Над 1500 войници бяха изтеглени от Сирия по заповед на Доналд Тръмп, като в момента в страната има около 1000 войници, подпомагащи СДС в Източна и Североизточна Сирия. Но дори частичното изтегляне направи СДС по-малко ефективна военна сила, от което се възползва ИД.

  • CJTF-OIR съобщават, че има намаляване на ресурсите за СДС в момента, когато тези сили имат най-голяма нужда, за да контрират завръщането на клетките на ИД.
  • CJTF-OIR съобщават, че тренировките но нови бойци за СДС стават все по-трудни и с по-малко екипировка, тъй като основният ресурс отива за операции срещу ИД.

Ислямска държава разчита на стратегия от три етапа. Групировката описва стратегията си за завръщане така: сахара (фокус върху пустинните райони), сахуат (означава „надигане“ – препратка към всеки сунит, който представлява опозиция на ИД) и саулят (бързи операции на атаки и връщане към пустинните райони).

Докладът обръща специално внимание на пет иракски провинции с предимно сунитско население, където групировката успя да се установи през 2014 и където днес извършва редовни атаки. Тези провинции са Анбар, Нинауа (Ниневия), Дияла, Киркук и Салах ад Дин (Саладин). В същите зони иракските сили за сигурност продължават да не успяват да се справят с опасностите. Иракските войници имат проблем с достъпа до отдалачени райони в тези провинции, а също и имат недостиг на ресурси и опит да реагират адекватно. От своя страна, ИД разчита на местните си структури, дълбоко свързани с големите родове в района. Тези родове са недоверчиви към иракското правителство заради годините на отчуждение и враждебна политика.

04689c1ddce406841cbc1
Пропагандният апарат на Ислямска държава също продължава да работи без прекъсване. Брой 192 на бюлетина на ИД, „Ан Наба“. Броят е от края на юли.

Има и допълнителни проблеми, както показва докладът. Пешмерга – силите на иракските кюрди – изиграха решаваща роля в сраженията срещу ИД. Но вътрешното напрежение в Иракски Кюрдистан от една страна, и споровете между Иракски Кюрдистан и централното правителство в Багдад от друга, са сериозна спънка пред операциите срещу ИД в момента. Споровете между Ербил и Багдад са предимно за райони в Северен Ирак, богати на петрол – райони, от които зависят приходите на Иракски Кюрдистан. В този контекст, координацията между иракските сили за сигурност и кюрдите остава ограничена.

Активността на иракските сили за сигурност е сигнал, че има сериозно присъствие на ИД. Според доклада, иракската армия и полиция са извършили над 1000 операции между април и юни, довели до смъртта или залавянето на 550 бойци на ИД. 

Както в Ирак, Ислямска държава продължава да развива дейност и в Сирия. Според американското командване (CENTCOM), стратегията на ИД в Сирия е да създаде хаос в териториите, които до скоро контролираше. Както в Ирак, така и в Сирия ИД извършва политически убийства, отвличания и подпалва насаждения, жизненоважни както за изхранването на местното население, така и за поддържане на ниски нива на недоволство. Изгарянето на житни полета и атаките върху други ресурси създава напрежение между цивилните и властите, дали кюрдската администрация, дали правителството на Асад или бунтовници.

Докладът посочва ясно, че ИД активизира клетките си в контролираната от СДС територия. Атаките са извършвани най-често в Североизточна Сирия и райони около долината на река Ефрат. Най-силно присъствие има ИД в провинция Дейр ез Зор, части от провинция Ракка и провинция Хомс в района на Палмира.

Докладът посочна опасенията, че Ислямска държава насочва вниманието си към бежанския лагер Ал Хол в Източна Сирия. Там се намират десетки хиляди разселени заради сраженията цивилни, но голяма част от тях са семейства на бойци в ИД. Ал Хол е под юрисдикцията на СДС, но кюрдските сили не успяват да се справят с инфилтрацията на лагера от членове на ИД, които съвсем възможно набират нови кадри.

Най-големият проблем за СДС е опитът на ИД да се възползва от напрежението в контролираните от кюрдите райони в Източна Сирия. Местното население, предимно арабско, е недоволно от политиките на СДС, които ограничават участието на арабските сили в състава на СДС. Има и административни проблеми, а също и недоволство от включването на младежи в силите на СДС. Най-видимо е напрежението в Дейр ез Зор. Според американската армия, протестите в Източна Сирия могат скоро да прераснат в анти-СДС бунтове.

  • Според доклада на CJTF-OIR, в Ирак и Сирия ИД разполага с между 14 000 до 18 000 членове, включително бойци. Това включва около 3000 чуждестранни бойци, предимно от Европа.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: