Ал Кайда продължава да извършва атаки в Мали, включително срещу френските сили

На 3 август Ал Кайда пое отговорност за извършването на атака на 22 юли върху френската база, разположена на летището в Гао в северната част на Мали. При атаката е използвана кола-бомба и двама атентатори, придружени от екип елитни бойци на групировката. Според наличната информация, загинали са няколко войници, но не става ясно има ли френски войници сред тях.

Неяснотата на информацията и липсата на репортери на място, както и секретността на европейските сили в Мали, прави трудно установяването на детали около подобни нападения. Понякога отнема седмици, докато се разбере какво се е случило.

Това, което става ясно е, че има ранени французи и естонци (най-малко петима естонци), които са засегнати от взрива на колата-бомба. Атентаторите са били спрени преди да преодолеят загражденията, иначе със сигурност би имало повече жертви.

Френското министерство на отбраната съобщи за атаката. Според съобщението на Париж, атентаторите са използвали превозни средства, маскирани като коли на ООН, а самите те са били облечени с униформи на малийската армия.

Районът на Гао е арена на чести атаки от страна на Ал Кайда. При една от най-тежките, извършена през януари 2017, загиват 77 души. 

На 3 август Ал Кайда пое отговорност и за убийството на командир от про-правителствена милиция. Муса аг Исмаел е бил убит в северния град Менака.

Местният клон на Ал Кайда продължава да бъде активен и опасен, представляващ предизвикателство за малийското правителство и подкрепящите го европейски сили в Сахел. Въпреки операциите и разполагането на военна сила, Ал Кайда извършва редовни нападения както във вътрешността на Мали, така и в региона.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: