В Източна Либия, криминални структури си партнират с военни командири

TH27-LIBYA-HAFTAR3
Халифа Хафтар, ръководител на армията на правителството, базирано в Тобрук, Източна Либия. (Photo: ABDULLAH DOMA)

В течение на гражданския конфликт в Либия, критици често обвиняваха военния командир Халифа Хафтар, че действа авторитарно и консолидира власт около себе си на основата на обвързаност и феодализъм, подсилвайки по този начин криминални структури в Източна и Южна Либия – територията, където са активни неговите сили. Либийската национална армия (ЛНА), както са известни милициите, сражаващи се под знамето на Хафтар, е базирана в Източна Либия и от април насам се водят сражения в Западна Либия с идеята да бъде превзета либийската столица Триполи, където се намира подкрепеното от ООН правителство. Колкото по-дълго продължават сраженията, толкова повече ресурси ще са нужни на Хафтар, а външните намеси само удължават агонията. Русия, Франция, Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства показаха многокрайтно, че нямат намерение да се откажат от интересите си в Либия и хвърлят усилия да изградят от армията на Хафтар бъдещата либийска армия.

За да финансира кампанията си, Хафтар се обърна към криминални структури и нелегална активност, както показва доклад на Глобална инициатива срещу транснационалната организирана престъпност. Тази активност включва трафик и контрабанда, но също и форми на рекет и злаупотреба с публични средства и корупция. Монополът върху износът пречи на развитието на частните компании в Източна Либия. С използването на сила, ЛНА удря частният и обществен сектор, изнудвайки официални лица да дадат достъп до инфраструктура и частна собственост. Незаконната активност се разпростира и върху износа на рециклиран скрап и контрабандата на рафиниран нефт и нефтопродукти. Под контрола на Хафтар ЛНА успя да изтласка местната банкова система в Източна Либия, като същевременно разчита на печатани в Русия либийски динари.

libya
Ситуацията в Либия към юли 2019.

Докладите посочват също наличието на връзки между офицери и трафиканти на хора, чиито пътища минават през Либия. В този сектор, обаче, включването на ЛНА е от политическо значение, а не икономическо. Военните си партнират с различни мрежи, предлагайки подкрепа в замяна на повече влияние върху контрабандните канали и местното население, разчитащо на част от тези канали да се финансира. Такъв пример е комуникацията с салафистката милиция Субул ал Селям, коята е обвързана с трафик на наркотици през района на Ал Куфра. Ако силите на Хафтар успеят да завземат Триполи, анализаторите се притесняват, че бъдещето на Либия ще е в ръцете на феодали и трафиканти, разчитащи на връзките си с армията.

През юни 2017 Гасан Саламе беше назначен за нов специален пратеник на ООН за Либия. Той веднага повдигна въпросът за икономическите връзки, развиващи се в Източна и Южна Либия. Различни военни командири са подкрепяни от кръгове в ЛНА, а Съветът за сигурност на ООН санкционира петима либийци за участие в криминална активност, включително трафик на хора. Със сигурност обаче въпросът заслужава много по-сериозно отношение. Освен ако международната общност не направи повече за приключването на конфликта в Либия, богатата на петрол нация ще се превърне в поредната провалена държава, разчитаща на криминална дейност. Тъй като не се вижда скоро време сраженията да приключат, засега най-вероятният сценарий е многобройните враждуващи милиции да се конкурират за повече контрол и лична облага.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: