Стъпването на Ислямска държава в Мозамбик доказва новия път на групировката

isis-baghdadi-iscap-report-D5WdP2GWwAU4l6z-768x445
Кадър от видео с лидера на Ислямска държава, Абу Бакр ал Багдади, публикувано на 29 април 2019. Кадърът показва папката, на която пише „Провинция Централна Африка“, което говори за активизирането на групировката в този район.

За първи път групировката Ислямска държава провежда операция в Мозамбик. На 4 юни се появиха първите съобщения в про-ИД канали, свързани с новия клон на групировката, Провинция Централна Африка. В началото на юни, бойци, свързани с организацията, влизат в сражения със силите за сигурност в Масимбоа. Съобщенията на ИД показват също възможна връзка с местни бунтовници от Ахлу Сунна уа Джама, което би доказало, че ИД въвеждат нов метод за оперирани, копирайки Ал Кайда – с инфилтрация на местни бунтове и впоследствие създаване на ново лидерство, което използва членската маса на движения и бунтовнически групи.

Преди това, Ислямска държава в Централна Африка ограничаваше ударите с в Демократична република Конго. Полицията в Мозамбик отрича възможността за наличие на бойци на ИД, въпреки доказателствата за обратното. Често правителствата – както се случи в Нигерия и Нигер – първоначално отричат, за да не се показват слаби и да не помагат на пропагандата на групировката.

Мозамбик и преди е имал проблем с тероризма. През 2017 година, бойци нападат полицейски участък и военен пост в Мосимбоа да Прая. Насилието обаче е съсредоточено най-вече в провинция Кабо Делгадо в североизточната част на страната, граничещ с Танзания. Районът е беден и опустошен след последните урагани, ударили Източна Африка.

Местните лоши условия на живот със сигурност допринасят за навлизането на радикални идеи и създаването на военни структури, които влизат в противоречие с властите. Правителството продължава да не намира начин да помогне на населението в Кабо Делгадо, въпреки откриването на находище на газ през 2010 година.

Насилието в Мозамбик най-често е определяно като ислямистко, с участието на организацията Ахму Сунна уа Джама. Бойците, участващи в това движение, са отцепници от мирно опозиционно движение. Въпреки че местните хора често наричат групата Ал Шабаб, едва ли има връзка с базираната в Сомалия групировка със същото име, която оперира с благословията на Ал Кайда.

Според правителството на Мозамбик, атаките от началото на юни се дължат на криминална дейност на местни мафиотски структури, искащи да крадат от залежите и доставките на газ.

Но данните показват друго. ACLED, които са специализирани в събирането на информация за военни конфликти, показват тяхната статистика, според която има поне 100 инцидента с участието на Ахлу Сунна уа Джама. Само между януари и април тази година, техните бойци влизат три пъти в сражения със силите за сигурност. Най-малко 30 са нападенията върху цивилни обекти. Общо всички атаки са причинили смъртта на 200 души, а хиляди са напуснали домовете си.

Правителството реагира неадекватно с репресия върху цивилното население, а не с опити да спре разпространението на бунтовните действия.

Докато в голямата си част, бойците на Ахлу Сунна уа Джама са жители на Мозамбик, има също така и чужденци – най-вече граждани на Танзания и Уганда. В същото време, за дейността на ИД в района се знае много малко все още. През май 2018 снимка, споделена в Телеграм показва шестима души, застанали пред знамето, използвано от ИД. Не се знае дали са членове на ИД, тъй като и други организации използват подобна символика. До 4 юни ИД в Централна Африка е свързвана най-вече с дейност в Демократична република Конго.

Със сигурност Ислямска държава има желание да се разгърне в Африка. Западна и Централна Африка са фокус на групировката от две години, а през последните месеци групировката се разширява постоянно около езерото Чад. Както в Египет, Мали, Нигерия и Тунис, Ислямска държава използва местни групи, за да се задържи постоянно в различни части на Африка.

Явно към списъка с държави, в които има действие на ИД, трябва да добавим и Мозамбик.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: