Ислямска държава развива ударно клона си в Египет

Миналата седмица египетският клон на Ислямска държава извърши смъртоносна атака, убивайки осем полицейски служители на чекпойнт. След това имаше кратки сблъсъци в град Ел Ариш, разположен в северната част на Синайския полуостров. Сколо след атаката, медията на ИД – „Амак“ – публикува изявление, с което организацията поема отговорност.

isis sinai
Район на присъствие и активност на Ислямска държава в Синай. (LiveuaMap)

Месеци след загубата на териториите в Сирия и Ирак, Ислямска държава в Синай продължава да бъде един от най-активните клонове на групировката. Египетските власти не позволяват на журналисти на влизат в определени райони на Синайския полуостров, което прави проверката на местната активност на организацията трудна. Египетската армия отговори с претърсвания на жилищни сгради и убийството на 14 души, за които се твърди, че са свързани с ИД. В една от къщите са намерени боеприпаси и колани с експлозиви, които се използват от атентатори.

От 2014 година насам, терористите са отнели живота на стотици египетски войници, а действията им дестабилизират целия регион. Засегнати са както държавни институции, така и туристическия бранш, който е основно перо в бюджета на Египет. Най-тежката атака на египетския клон на ИД до този момент остава свалянето на пътническия самолет Metrojet 9268 с 224 души на борда. Всички загиват, когато е задействан взрив при излитането от курорта Шарм ал Шейх. През декември 2018 ИД извършват бомбена атака срещу туристически автобус в Гиза, убивайки трима виетнамци и техния египетски гид на път за пирамидите.

Отвъд атаките срещу силите за сигурност и туристически атракции, групировката се фокусира и върху атаките срещу всички групи, които не са мюсюлмани сунити. По този начин джихадистите целят създаване на разединение и напрежение. През април 2017, бойци на ИД атакуват две коптски църкви, извършват атентат срещу църквата „Св. Георги“ в град Танта и друг срещу храма „Св. Марк“ в Александрия. Седмица по-късно, ИД извършва стрелба по манастир. В края на 2017 са убити 11 души в коптска църква в близост до Кайро.

Християните не са единствените жертви. През ноември 2017 е извършен най-големия терористичен акт в Египет, при който загиват 300 души. Въпреки че са мюсюлмани, те са последователи на суфистката форма на исляма, която не е зачитана от ИД.

Въпреки агресивната кампания на египетските сили за сигурност, бойците на ИД са способни да извършват много добре планирани атаки. Синайския полуостров им предоставя сигурно място, предвид изолираността му. Местните бунтове срещу централната власт в Кайро също подпомагат дейността на джихадистите, а проблем остават и многобройните случаи на издевателства от страна на войската. Именно заради тези причини някои хора решават да се присъединят към групировката, вместо да помагат на правителството.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: