Ислямска държава стъпва в Централна Африка

iscap-dr-congo-D5BTzjJW4AEZgKw-1170x610
 Бойци на Ислямска държава в Централна Африка (ИДЦА) в Демократична република Конго. Кадърът е взет от 179-то издание на бюлетина на ИД, „Ал Наба“, публикуван на 25 април 2019. 

На 18 април Ислямска държава (ИД) пое отговорност за първата си атака в Демократична република Конго. Това събитие отбеляза не само нова зона на активност от страна на групировката, но и създаването на цяла нова „провинция“ – Ислямска държава в Централна Африка (ИДЦА). Преди това имаше редица сигнали, че джихадистите комуникират с Обединените демократични сили (ОДС, ADF) – базирана в ДР Конго бунтовническа формация. През 2018 също имаше споменаване на възможно подразделение на ИД в Централна Африка, което означава, че групировката се готви от поне година в ДР Конго.

В новото видео на ИД, публикувано на 29 април, лидерът на групировката се показа за първи път от пет години насам. Той потвърди създаването на нови „провинции“, включително и в Централна Африка.

Атаката в средата на април беше срещу конгоански войници в град Каманго в близост до границата с Уганда (за което съобщихме в нашата Фейсбук страница). Ройтерс тогава съобщи, че атаката е извършена от ОДС, макар каналите на ИД да отбелязват нападението като свое. Макар да има разлика в новините, ясно е, че ИД работи заедно с бунтовническата група.

ОДС е основана през 1995 година с цел да бъде свалено правителството в Уганда. Скоро след това формацията е свързвана с масови кланета на територията на ДР Конго – както срещу войници, така и срещу цивилни. ОДС имат ислямистки корени, като голяма част от лидерите й са свързани със салафистки движения, но не е ясно колко важна роля има религията в стратегията на групата.

179-то издание на бюлетина на ИД, „Ал Наба“, беше публикувано на 25 април. В него се споменава за втора атака, извършена от ИДЦА, при която загиват трима войници в района на Бутембо. „Ал Наба“ публикува и първата снимка на бойци на ИДЦА. На кадъра (в началото на публикацията) се виждат около 15 души, застанали в поза, станала типична при даването на обет за вярност към Абу Бакр ал Багдади. Околността подсказва, че снимката е направена в тренировъчен лагер.

Това, че бойци на ОДС са извършили споменатата от Ройтерс атака, не е изненада. Много от нападенията, които ИД припознава, са извършени от местни групи, установили контакти с Ислямска държава и заклели се във вярност на лидера на организацията. Очевидно, че обетът за вярност е приет от командването на ИД, тъй като вече официално има ИД в Централна Африка. Подобни примери бяха Боко Харам в Нигерия, които станаха Ислямска държава в Западна Африка, и Ансар Бейт ал Макдис, станала Ислямска държава в Синай.

(Трябва да се подчертае, че не всеки клон придобива статут на „провинция“. В Тунис отдавна има активни клетки на ИД, но досега няма обявена „тунизийска провинция“. Вместо това, ИД заложи в развитието на ИДЦА.)

Има всички сигнали, че този модел е повторен с ОДС. ИД са инфилтрирали и абсорбирали лидерството на бунтовническата група, и днес използват бойците й за създаване на местни структури в ДР Конго и вероятно в Уганда.

Междувременно, САЩ наложиха санкции върху двама спонсори на ИД, базирани в Кения. Уалид Ахмад Зейн и Халима Адан Али са обвинени в спонсориране на ИД и ОДС през мрежи в Европа, Африка, САЩ и Южна Америка, и Близкия изток. Те са изпратили над 150 000 долара на ИД в Либия, Сирия и Централна Африка.

Няколко правителства предупреждават за експанзия на ИД към Централна Африка, включително миналият май Уганда предупреди, че ОДС си сътрудничи с Ислямска държава. ДР Конго предупреждава за активност на ИД в района, като европейските правителства и в частност Франция, са получили сигнали. Африканското командване на САЩ също счита, че бунтовнически групи в ДР Конго имат тесни връзки с ИД.

Все още не се знае какво е бъдещето на ИДЦА, но експанзията на ИД в ДР Конго вече се забелязва. Така например, миналият ноември САЩ затвори посолството си в столицата Киншаса заради опасността за служителите от ИД и ОДС. Това означава, че ОДС са получили помощ отвън, тъй като досега бунтовническата група не излизаше от североизточните части на страната.

Новата база на ИД в Африка ще привлече чужди бойци към района и вече има сигнали за подобно движение.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: