Какво ни казва новата визия на Абу Бакр ал Багдади за бъдещето на ИД

На 29-ти април, лидерът на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади се появи в ново видео. Това е и първата му публична изява от близо пет години. Видеото веднага привлече вниманието на анализаторите, които се заеха да нищят неговото съдържание. Логично, думите на водача на Ислямска държава привлякоха най-сериозно внимание. Остана обаче и една друга по-малко коментирана страна – външния вид на ал Багдади.

Clipboard01
Кадър от видеото, разпространено на 29 парил, 2019 г.
item_1
Кадър от речта на Багдади, с която той обяви създаването на „халифат“ през 2014  г.

Когато става дума за терористични организации, начинът, по който даден човек изглежда при отправянето на посланията е ключов. Всеки елемент от облеклото му е натоварен със символика и е подбран внимателно, така че да предаде на последователите правилните съобщения.

С новата си визия на бунтовнически водач, ал Багдади потвърждава една тенденция, която екипът на De Re Militari посочва вече трета година – преформатирането на Ислямска държава от териториална квази държава към „партизанско“ движение ( тук английският термин insurgency е по-подходящ – б.а.) Както е видно от кадрите по-горе, Абу Бакр заменя официалната дреха и скъпия часовник с облеклото на боец, сражаващ се срещу неверниците. Препратките към старите видео изявления на Осама бин Ладен и Заркауи са повече от очевидни. Цялостното облекло е моделирано по подобие на дрехите, носени от афганистанските муджахедини по време на войната със СССР. Това е пореден знак за приемственост в традициите – също забележка, която екипът ни многократно е отправял през последните години.

Специално внимание заслужава автоматът му – AKS-74U – оръжие разработено през 1970-те години за целите на спец частите, както и за екипажите на танкове и хеликоптери, където скъсената версия на АКС-74 е по-подходяща. Муджахедините се сдобивали с подобни оръжия след успешни набези срещу съветските части (и по-специално от офицери) и притежанието им се считало като един вид трофей и символ на воинските качества. Струва си да се отбележи, че ал Багдади е заснет до оръжие, което има същия голям пълнител RPK-74 с 45 патрона, който се ползва и във видеа на Бин Ладен.

 

Подчертаването на традиционните ценности и припомнянето на миналите битки е съществено важно за Ислямска държава с оглед настоящето положение на групировката. ИД са изправени пред множество предизвикателства – както вътре в своите структури (например отцепването на Боко Харам), така и отвън, посредством сериозния натиск на международната коалиция, а също и конфронтациите с други джихадистки структури в различните части на света.

Както вече многократно сме посочвали в своите анализи, преминаването на ИД в „партизанска“ форма, ползвана от групировката до 2013 г., подсказва доста за бъдещите й планове.

ИД продължава да развива и поддържа своите клетки на терен и запазва своята „подземна“ структура в населените места, където оперира. На този етап, обаче, все още няма да се търси фактическо завръщане към квази-държавния териториален контрол. Вместо това, групировката ще увеличи интензитета на своите терористични атаки – както срещу държавите извън директната си сфера на присъствие, така и вътре в териториите, които ИД разглежда като своя зона. Доказателство за това са както огромния брой отвличания и атаки срещу военни и цивилни в Ирак и Сирия, така и самоубийствените атентати в Шри Ланка, които отнеха живота на близо 260 души.

55517439_636848826743603_5321877775856959488_o
За периода януари 2018 – март 2019 г, Даеш са извършвали по 11 атаки дневно.

Успоредно със своята терористична дейност, ИД предприема и систематизиране на териториалната си структура, както става ясно то видеото на ал Багдади. Към момента, Ислямска държава разпределя териториите си по следния начин:

Untitled-2

Особено тревожно от българска гледна точка става обявяването на нашата съседка Турция за самостоятелна териториална единица на Ислямска държава.

D5VdoZKXoAUJ5AY
Кадър от видеото, разпространено на 29 април, на което се вижда папка с надпис „Провинция Турция“. За първи път Турция е споменавана директно като зона за операции.

Това означава, че на територията на Турция тепърва ще има засилване на дейностите на джихадистите – под една или друга форма. За България, това означава незабавна нужда от повишаване на вниманието по източната ни граница, и активизиране на всички възможни средства и канали за съдействие със съюзническите служби за сигурност и турските в частност.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: