Офанзивата в Хаджин буксува в пясъците

Краят на месец октомври донесе сериозни изненади за Сирийските демократични сили и всички те се оказаха неприятни. В северните части на Сирия, САЩ оказаха натиск върху СДС и кюрдите бяха принудени да допуснат Турция и нейните сили да патрулират редом с американците по улиците на Манбидж. За никого не е тайна, че града и околностите му влизат в сферата на интерес на Анкара, която разглежда всякакво кюрдско присъствие западно от р. Ефрат за нежелано. По-сериозните проблеми се случиха на югоизток.

Euphrates.fw
Офанзивата на СДС към Суса на 26ти октомври

След като в началото на есента СДС обявиха третия етап от своята офанзива срещу Ислямска държава в провинция Деир ез Зор, нещата бързо взеха неблагоприятна за подкрепяните от САЩ милиции посока. По средното течение на р. Ефрат, Ислямска държава се окопа в своите последни фактически територии, съсредоточавайки голям брой (вероятно ок. 2000 души) бойци за последен отпор срещу настъпващите кюрди. Борбата се води не само за контрола над селищата, но и за владението на богатите петролни полета, от които и СДС и ИД се надяват да се снабдяват за да попълнят военната си хазна. За САЩ ликвидирането на Хаджинския анклав на ИД е от първостепенно значение както с оглед тяхната операция Inherent resolve, така и от гледна точка ограничаване на влиянието на Иран и про-иранските милиции в сектора.

2
Ситуацията около Ал Букамал и Хаджин към 29/10/2018г.

В навечерието на офанзивата, Ислямска държава предприе редица стъпки за консолидиране на своите застрашени позиции. Най-главната бе преформатирането на административната структура на ИД по поречието на р. Ефрат, като за целта съществуващите по-големи сегменти (уалияти), бяха преструктурирани в по-малки, локални звена, които да позволят по-добър директен контрол над територията и гъвкавост при решаване на тактически задачи. Изглежда, ходът е сработил.

Още от самото начало, СДС се показаха неспособни да установят контрол над ключовите селища, които бяха зададени като приоритетни цели на офанзивата. Завземането на няколко по-малки населени места не можа да компенсира липсата на решителен прогрес. Нещо повече, бойците на ИД проведоха няколко контраофанзиви с локален характер, които възстановиха контрола на джихадистите над част от загубените селища. Играта на котка и мишка в пясъците достигна своята кулминация в последната седмица. След като в няколко последователни дни силите на СДС изпаднаха в тактически амок, частите на ИД взеха инициативата и проведоха светкавична офанзива в посока границата с Ирак. Офанзивата доказа на практика защо Ислямска държава са най-опасния противник за всички локални фракции.

Без да се хвали ИД по какъвто и да е начин е редно да отбележим, че офанзивата от 27-29ти октомври беше изпълнена като по учебник. Стратезите на ИД бяха планирали атаките си в прецизна координация с локалните климатични изменения. Възможността за точна прогноза на времето позволи на Даеш да проведе офанзивата си в синхрон с развихрила се пясъчна буря, която неутрализира авиацията на САЩ и съюзниците им. Самите СДС се показаха недостатъчно добре подготвени за воденето на боеве в затруднена видимост и тежки климатични условия. Ислямска държава изпълни атаката по добре изпитаната си тактика от битката за Мосул – първа ударна вълна от атентатори-самоубийци, последвана от артилерийски обстрел (най-вече РПГ-та на този етап и ограничено ползване на монтирана на джипове малокалибрена артилерия), последвани от атака на пехотните части, съставени основно от ветерани от сирийските кампании, сред които има и голям брой чуждестранни бойци.

Резултатът от офанзивата на ИД е изключително опасен за позициите на СДС и съюзниците им от САЩ. В случай, че Даеш успеят да достигнат иракската граница, те ще дадат повод на про-иранските милиции Хашд ал Шаби да навлязат в Сирия и да окупират територии, които да попаднат в сферата на контрол на правителството на Асад. Същевременно допълнително ще се ограничи влиянието на САЩ в този ключов за Вашингтон сектор. Веднъж влезли, ХаШ няма да спазя договорката между СДС и Асад за делене на сферите на влияние северно и южно от р. Ефрат. Това ще създаде опасен прецедент, който може да послужи за дестабилизиране на целия район. За да предотвратят подобен развой, СДС прехвърлиха свежи части и бронирана техника от Хасаке към Хаджин. Идеята е ИД да бъдат ударен и от север, като едновременно се заплаши главният им град в района и се окаже натиск, който да улесни положението на ограничените кюрдски сили в зоната между Букамал и иракската граница. СДС вече понесоха значителни загуби – ок. 80 души за по-малко от 24 часа, което е и едно от най-сериозните им поражения в последните две години. В този контекст, всякаква подкрепа и намаляване на натиска на ИД към стратегическите позиции около Джабал Бургуз е добре дошло за изтощените кюрдско-арабски сили.

Същевременно, Ислямска държава предприе поредица от рейдове срещу контролирания от сирийските про-правителствени сили Ал Букамал. В няколко последователни атаки на 26, 27 и 28 октомври, ИД прегазиха няколко квартала, убиха неколцина правителствени бойци и войни от милициите и заграбиха оръжия и боеприпаси. Натискът им стана толкова сериозен, че иранското командване повиха части от Хашд ал Шааби от ирак, които да подсилят охраната на Букамал. Междувременно, на 29ти октомври, местното командване на про-Асад силите обяви, че ще стартира поредна офанзива за прочистване на позиции ан ИД от позициите около помпените станции Т2 и Т3 в пустинната зона западно от Букамал. Това е поредната такава офанзива за последната половин година, като след всяка Дамаск обявява зоната за прочистена, след което ИД се завръщат в своите пустинни бази в рамките на около седмица две. Вероятния резултат от новата офанзива няма да е по-различен.

3
Офанзивата на ИД срещу СДС 1-4/11/2018г.

След кратко затишие в самия край на октомври, Ислямска държава премина в контранастъпление срещу Сирийските демократични сили. В рамките на два дни (2-3 ноември), джихадистите изтласкаха кюрдско-арабските милиции от пограничната зона с Ирак и отвориха достъпа към своите пустинни бази в провинция Анбар, от където ИД несъмнено вече получават бойци и оръжие в подкрепа на своите настъпателни действия. СДС започнаха да се изтеглят от няколко ключови петролни полета в района на сирийско-иракската граница. Според данни на турската информационна платформа Syrian War Daily, бойци от контингентите на САЩ, Франция и Италия са прехвърлени към фронтовата линия за да помогнат на СДС да прекратят настъплението на ИД. Тази информация тепърва предстои да бъде потвърдена, но предвид кризисната обстановка, пряката намеса на коалиционните сили изглежда резонна.

Иран продължава да напътства прехвърлянето на милиции от Ирак и Сирия към Ал Букамал за усилване на правителствените сили в Ал Букамал. И докато вниманието на САА бе насочено към граничната зона, клетка на ИД удари позиция на руската армия в сърцето на Деир ез Зор. Самоделна бомба бе взривена в полицейско управление в града, превърнато от руснаците и наемниците от „Ловците на ИДИЛ“ в щаб. Загинаха 7 руски войници (по данни на Новая газета), както и няколко бойци от „Ловците“.

Освен в Хаджин, ИД са се активизирали и в Ас Сафа (провинция Суейда), където силите на ИД бяха подпомогнати от нов контингент бойци, прехвърлени от джихадистите през пустинята под носа на Сирийските правителствени сили и милиции. С това, джихадистите в Сафа вече са над 1000 души. Продължаващата офанзива на САА и про-Асад милициите там също буксува в пясъците, а силите на Дамаск загубиха поне 600 убити и още толкова ранени за около два месеца боеве, без да постигнат повече от няколко километра настъпление.

Clipboard01
Зона на контрол и действие на ИД в Сирия и Ирак. Само на 4ти ноември, ИД извършиха 5 атентата в Багдад, при които загинаха и бяха ранени около 70 души.

Очаква се в следващите дни Даеш да продължат с офанзивата си около Хаджин (на 4ти те атакуваха безуспешно позиции на СДС северно то града), както и да водят отвличащи атаки срещу СДС, САА, иракските войски и Хашд ал Шааби, които да пречат на правителствените сили и милиции от двете страни на границата Сирия/Ирак и подкрепяните от САЩ сили да проведат адекватна и координирана акция срещу анклавите на ИД.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: