Ислямска държава успява да се прегрупира в Източна Сирия

В Източна Сирия продължават боевете с Ислямска държава, макар тези новини да остават в страни от главните емисии. Все пак, нужно е да се споменат последните събития, тъй като Източна Сирия е ключов район, а сраженията показват, че джихадистите не са унищожени. В De Re Militari следим повторната поява на Ислямска държава в Сирия и Ирак, като няколко пъти включваме информация, че техните бойци са не само активни, но и прегрупирани след пораженията в Ракка и Мосул, и битките с коалицията водена от САЩ.

Euphrates.fw

През изминалите около двадесет и четири часа, Ислямска държава причини смъртта на 40 бойци на подкрепените от САЩ бойци в състава на Сирийските демократични сили. ИД също така успяха да върнат част от териториите, които загубиха през изминалия месец в близост до границата с Ирак.

Припомняме, че от септември СДС са в офанзива срещу ИД и имат въздушна подкрепа от САЩ. Сраженията в петък и събота започнаха, когато ИД се възползват от пясъчна буря и организират контраатака.

Според Сирийската обсерватория за човешки права, убитите бойци от СДС са близо 60, а заловените от ИД са около 20. Някои бойци са напуснали бойното поле, след като джихадистите са извършили атака с кола-бомба. По този начин, ИД върнаха контрола си над град Суса, който те загубиха в началото на седмицата.

Според данните на ООН, около 15 000 души живеят в зоните, контролирани от ИД около река Ефрат и границата с Ирак. В редиците на организацията има около 700 чуждестранни бойци, които са активни на фронтовата линия в Източна Сирия.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: