Руски и британски медии потвърждават, че Русия разполага сили в Либия

Новый плацдарм что известно о переброске российских военных в Ливию Политика РБК

В специален материал, публикуван на 9 октомври, руската медия РБК потвърди, че Русия е разположила контингент от няколко десетки бойци от СПЕЦНАЗ и ГРУ, които действат като съветници и инструктори за армията на маршал Халифа Хафтар в Източна Либия. Информацията бе първоначално разпространена от британското издание The Sun, но в последствие бе потвърдена и от руски източници.

Припомняме, че Русия подкрепя Либийската Национална армия (ЛНА) на Хафтар още от 2015 г., като до момента Москва оказваше финансова и логистична подкрепа. През 2017 г. се заговори за разполагане на руски военни в бази на територията на Египет и за употреба на дронове и ВВС в подкрепа на ЛНА.

В момента Русия открито сътрудничи със силите на Хафтар, които са най-голямата фракция в рамките на Либийската гражданска война. Освен военните инструктори, Русия разполага и с два военни обекта в Тобрук и Бенгази, които в момента се охраняват от бойци на ЧВК Вагнер. Смята се, че руското военно присъствие е пряко свързано с интересите на Москва за добив на нефт и природен газ в богатите находища южно от Бенгази.

dk-graphic-page8war-2
Инфографика на The Sun

Британските власти, цитирани от The Sun са заявили, че освен енергийните интереси, Русия ще търси вариант за пряко влияние върху миграционния поток към Европа. припомняме, че Либия е една от основните дестинации, през които мигранти от Африка се опитват да преминават в Европа.

През последните две години, Франция и Италия полагат сериозни усилия за да гарантират, че в Либия ще се появи единно правителство, което да спре мигрантския поток. Намесата на Русия може сериозно да дестабилизира опитите на ЕС да наложи политическо решение за войната в Либия. Москва несъмнено ще потърси възможност да използва кризата както за реализиране на собствените си икономически цели (природни ресурси, износ на оръжие, муниции и военна техника), така и за да окаже допълнителен социален и политически натиск над Европа посредством мигрантския въпрос.

Припомняме, че Русия използва заплахата от мигрантска вълна като претекст за финансиране и създаване на анти-мигрантски, „патриотични“ организации в редица европейски държави, сред които и България.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: