Ислямска държава се завръща в Ирак

Статията е публикувана в De Re Militari брой 100.


 

През първите седем месеца на 2018 все повече се появяват сигурни сигнали, че Ислямска държава се завръща в части от Ирак. Това се случва непосредствено след обявяването на победа над групировката от иракското правителство. Но от януари до юли има очевиден ръст на отвличания, убийства и бомбени атаки, свързани с ИД.

1

Карта на специализирания център за изследвания ACLED, показваща атаките, свързани с Ислямска държава в Ирак за периода между януари и юни 2018.

Най-много атаки има в традиционно нестабилните провинции Киркук, Салах ад Дин и Анбар. За май-юни иракските сили за сигурност стартираха две мащабни операции срещу части на ИД, което говори, че групировката съвсем не е спряла активността си.

Групировката извършва бързи нападения върху силите за сигурност в зони, които са неглижирани от иракското правителство и позволяват завръщане на дейността на ИД по-лесно. Именно по този начин групировката се издигна в годините преди 2014 година, когато завзе големи райони от Ирак и Сирия.

Докато джихадистите са прогонвани от последните им крепости в Сирия по границата с Ирак, към началото на юли 2018 те успяха да прехвърлят 60 превозни средства и няколко стотин бойци между Сирия и Ирак в района на ал Баадж. Според местни данни, там има нов лагер за обучение на бойци.

2

Появата на нова активност на ИД е потвърдена в слабо населената територия между провинциите Дияла, Киркук и Салах ад Дин. Само за периода май-юни, дузина хора, включително официални лица и служители в правителството и кланови лидери бяха отвлечени и убити или върнати срещу откуп. В същото време, бойци на ИД взривиха няколко пъти обекти, свързани с електроснабдителната система и петролопроводи. Въоръжени мъже, преоблечени като полицаи и военни, атакуват пропускателни пунктове, изземат оръжия и техника, и извършват грабежи върху цивилни, пътуващи по магистралата Багдад-Киркук. Самата магистрала беше неизползвана няколко седмици заради многото подобни случаи.

В една от подобните атаки бяха отвлечени шестима членове на силите за сигурност. Те се появиха на видео на ИД, изискващо да бъдат освободени затворници, повечето от тях жени. Няколко дни по-късно, телата на шестимата бяха намерени изхвърлени.

По данни на силите за сигурност, ИД атакуват с малки клетки от по няколко души, базирани в пустинните райони. Атаките са координирани и извършвани в широк спектър както в градчета, така и села. Най-уязвими са селските райони. Според експерти по сигурност, появата на ИД след поражението им е по-бърза от предвижданото.

Иракското правителство носи вина от гледна точка на неспособността да се справи с положението след военните действия. Все още има цели райони, които след като войската е влязла и прогонила бойците на ИД, са изоставяни на произвола и местните хора трябва да се оправят сами. Има случаи, в които хора на ИД извършват отвличания и местните полицейски сили не могат да реагират заради липса на средства и хора – те изчакват подкрепления от Багдад, което понякога отнема дни.

Засега дейността на ИД не е свързана с опити да се контролира едно или друго селище. Главната цел е всяване на смут и саботиране на държавните власти и сили, както и предотвратяване на възможността сунитското население да започне да работи заедно с властите.

В началото на юли 2018 започна нова политическа криза в Ирак, която засега ще отнеме от фокуса на правителството от ИД върху избухналите протести в Южен Ирак. Тези демонстрации – с чисто икономически и социални искания – достигнаха до столицата Багдад и представляват сериозно предизвикателство за иракските политически сили. Недоволството ще бъде използвано от ИД да задвижи своите клетки в други райони на страната, предимно Централен и Западен Ирак.

След военните действия, изоставените селища в тези части на Ирак представляват много добра среда за развиване на дейност на ИД. Околността е обикновено пустинна или планинска, а присъствието на силите за сигурност не е гарантирано. По данни на иракските сили ИД разполага с над 2000 души в подобни райони, но според анализатори броят на тези бойци е по-голям.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: