Ислямска държава заплашва изборите в Ирак, Либия и Афганистан

asset-islamic-state-wilayat-baghdad-elections-center-central-baghdad-iraq
Изявление на Ислямска държава, потвърждаващо атаки върху избирателни секции в Ирак.

Бойци на Ислямска държава извършват редица атаки срещу изборния процес в Либия, Ирак и Афганистан. Те вече поеха отговорност върху нападения над кандидати и изборни секции.

На 22 април, говорителят на ИД – Абу ал Хасан ал Мухаджир – заплаши всеки, който участва в изборите на 12 май. Неговата организация винаги е заставала срещу изборния и демократичен процес, като и тази година не прави изключение. В речта си, ал Мухаджир заяви, че ще бъде държан отговорен всеки, който участва на изборите.

В съзвучие с изявлението на говорителя на групировката, про-ИД канали публикуваха инфографики и материали, съдържащи заплашителни съобщения и анти-изборни послания.

Заплахите не останаха само на дума.

В същия ден, когато ал Мухаджир заплаши иракските политици, атентатор се взриви на няколко стотин километра от Багдад, поразяващ друг изборен процес. В столицата на Афганистан, Кабул, регистрационен център беше нападнат. Загиналите са десетки, а поне 100 са ранени.

На 2 май, двама джихадисти нападнаха сградата на Централната избирателна комисия в либийския град Триполи. Местният клон на Ислямска държава пое отговорност за атаката, която доведе до сблъсъци със силите за сигурност. Двамата нападатели са взривили коланите си с експлозиви преди да бъдат хванати и така погубиха около 20 души, работещи в сградата. Изборите в Либия, макар да нямат конкретна дата все още, са планирани за тази година.

Междувременно в Ирак, джихадисти извършиха серия от атаки срещу изборни секции и регистрационни центрове. Дузина войници, полицаи и дори кандидати за парламента бяха атакувани и убити.

На 7 май, политикът от Мосул, Фарук Зарзур ал Джубури, беше убит, заради участието му като кандидат на изборите. ИД пое отговорност.

На 27 април ИД публикува видео през агенцията си „Амак“, в което прославя убийствата на политици и всеки, който помага за провеждането на изборите – включително работници и доброволци. В провинция Анбар бяха разстреляни хора, които работят в регистрационните центрове, а кадрите от убийството им, бяха разпространени онлайн.

И други джихадистки групи агитират срещу провеждането на избори. На 4 май Ал Кайда в Ислямския Магреб заплаши провеждането на общински избори в Тунис, които бяха на 6 май. Тунизийското крило на организацията, батальонът „Укба бин Нафи“ влезе в престрелки със силите за сигурност в Южен Тунис, но изборите бяха проведени.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: