Петролът – новата стока на мексиканските наркокартели

Изминалите две години бяха важни за развитието на мексиканските наркокартели, а ние в De Re Militari проследяваме тяхната динамика още от началото на журнала ни преди две години. Засилените взаимоотношения с Колумбия, където сделката между FARC и правителството размести пластовете на сенчестия бизнес и обмяната на стоки с Ал Кайда и Ислямска държава, отбелязаха нов етап в развитието на картелите. Сериозният натиск от страна на мексиканските власти, както и изострените вътрешни конфликти между отделните мафиотски структури доведоха до преструктуриране на зоните на влияние в Мексико.

Картелът Синаола се издигна като основна водеща сила през последната година, паралелно с т.нар. Ново Поколение Хуарес, което обедини около себе си отломки от старите структури в Централно Мексико. Някои от картелите, които бяха ключови до преди две години, вече не съществуват (например Тамплиерите), а други стари и установени сили бяха изтласкани в периферията на страната (напр. Тихуана и Хуарез).

Mexico.fw

В тази сложна обстановка на противоречия, конфронтации и спад в директните приходи от дрога, картелите постепенно се обръщат към нов източник на средства – петролът.

Смята се, че само за миналата година, мексиканската държава е загубила над 1 милиард долара от кражби на гориво и суров петрол. Наркобароните са преориентирали част от структурите към източване на нефта директно от преносната мрежа или се организират атаки срещу цистерните, превозващи гориво.

За последните три години, стотици работници в мексиканската държавна нефтена компания – Пемекс – са станали жертва на шантажи, изнудване, отвличания и физическо насилие с цел да разкрият точните дни и места, на които ще се извършват доставки на гориво. Според изчисления на правителството, между 2009 и 2016 г., картелите са извършвали незаконни източвания на всеки 1,4 км трасе от мрежата на Пемекс, чиято обща дължина е 14 000 км. Разходите по ремонт на повредените инсталации също са скочили многократно за същия период –  от около 10 милиона долара през 2009 г. на 95 милиона долара през 2016 г. Броят на нелегалните източвания от мрежата на Пемекс се е увеличил пет пъти от 2011 до 2016 г.

Всички тези тенденции са изключително вредни за Мексико. Страната задели сериозни инвестиции за своята енергетика (в това число и добива на петрол) през 2014 г. Идеята беше повишеният добив на нефт да стимулира ръста на икономиката и на БВП. Към момента, около 8% от икономиката на Мексико идва от нефтодобива, а печалбите на Пемекс се изчисляват на около 51 милиарда долара годишно.

За сравнение, през 2017 г., картелите са реализирали около 21 милиарда долара печалба от продажбата на дрога. Борбата с източването на нефтените ресурси ще се превърне в основен приоритет на мексиканските власти.

Преориентирането на наркокартелите към петрола не е изненадващо. Техни членове заявяват, че продажбата на петрол и бензин е доходоносна и крие значително по-малки рискове. Повишената вътрешна конкуренция, напрежението между престъпния свят и правителството, както и необходимостта от диверсификация на доходите, несъмнено ще принудят картелите да потърсят алтернативни източници на доход.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: