НАТО се готви за офанзива срещу талибаните, но грешната стратегия остава

1_2018Според прессъобщение на мисията на НАТО в Афганистан, през 2018 година се готви обща офанзива срещу талибаните. Операцията ще започна още от сега, когато боците използват зимата, за да се прегрупират. На пролет трябва да започне същинската офанзива.

Със сигурност, обаче, силите на НАТО и афганистанската армия няма да се изправят пред лесни за изпълнение цели. От една страна, миналата година беше погрешно сметната за успешна, а от друга международните сили смятат прекалено оптимистично, че армията и полицията на Афганистан за готови да се сражават на пълни обороти с талибаните.

Според съобщението на НАТО, 2017 е успешна, защото талибаните не са завладели нито една провинциална столица. Но в същото време, когато обявиха в началото на миналата година своята Операция Омари, талибаните никога не са споменавали за своя цел да превземат главни провинциални градове. Вместо това, те се фокусираха върху: 1) прочистване на зони от контрола на правителствените сили 2) нанасяне на атаки върху вражески позиции (включително самоубийствени атаки) 3) политически убийства 4) прекъсване на снабдителни линии.

Общо казано, талибаните успяха в своята операция „Омари“ и през изминалата година затвърдиха присъствието си в страната. Към момента те контролират 45% от общините. Най-важното: може да не контролират главни провинциални центрове, но талибаните имат контрол върху селските и земеделски райони, откъдето могат да атакуват всеки момент градските центрове. Към момента позициите на талибаните се намират в непосредствена близост до главните градове на провинциите Кундуз, Хелманд, Урузган и Фарах. Дори столицата Кабул няколко пъти се намира под мащабни атаки.

Селските райони се използват и за набиране на средства – нещо, което както НАТО, така и афганистанската армия подценява.

Досега зимните месеци бяха неактивен сезон за правителствените сили, което е голям проблем и грешка. Именно през зимата талибаните се прегрупират и нанасят атаки. За първи път афганистанските сили извършиха офанзиви в шест провинции.

Стратегията срещу талибаните има все още множество пробойни и се допускат грешки. Въпреки това, очаква се тази година да има подобрение. Сами афганистанските сили не могат да победят талибаните, които намират подслон не само в съседните райони в Пакистан, но и имат немалка подкрепа в селските райони.

 

 

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: