Ислямска държава отново се появи в Либия

Screen-Shot-2017-09-24-at-4.51.31-PM-768x431
Сцена от новия клип, пуснат от либийския клон на Ислямска държава – първият от близо година насам.

В Де Ре Милитари редовно следим ситуацията в Либия, която представлява значителна тема за нашият ежеседмичен журнал. Ето защо, особено важно за нас е да наблюдаваме присъствието на различни групи в Либия, възползващи се от враждуването между различните фракции, които в момента опитват да седнат на масата за преговори и да прекратят гражданската война помежду си. Появата на Ислямска държава повторно, след като бяха изтласкани от либийската си крепост, град Сирт, е тревожна новина и за района, и за Европа.

На 22 септември американските сили в Африка (АФРИКОМ) поразиха лагер на Ислямска държава в Либия. Според наличните данни, загинали са 17 бойци, а три превозни средства са унищожени в лагер, разположен в пустинята на около 240 километра югоизточно от Сирт. В този лагер джихадистите са се запасявали с оръжия и са подготвяли нови бойци, които да извършват атаки из страната.

Подобна операция срещу лагер на ИД е първата от януари тази година.

ИД загуби контрола над Сирт в края на миналата година след месеци на ожесточени сражения. В пика на своето влияние в Либия, групировката контролираше поне три големи града, които по значимост бяха единствено под Ракка в Сирия и Мосул в Ирак.

Между 1 август и 19 декември 2016 АФРИКОМ извърши 495 въздушни удара като част от Операция Светлината на Одисей. Тя беше проведена съвместно с Либийското правителство на националното единство и успя да прогони ИД от Сирт, след седем месеца на сражения. Победата, обаче, излезе пирова за либийските сили, които загубиха над 700 бойци, а хиляди бяха ранени. При общо население от 5 милиона и около 3 милиона, останали в Либия след бежанската вълна, тази бройка е значителна.

През януари 2017, САЩ бомбардира два лагера на ИД южно от Сирт. Според разузнавателните данни, именно тук са тренирани и инструктирани атаките в Берлин на 19 декември и най-вероятно в Манчестър Арена на 22 май.

След като загуби Сирт, Ислямска държава опитва постоянно да се прегрупира във вътрешността на Либия, за което споменаваме неведнъж в нашия журнал. Въпреки загубите си, ИД изглежда се завръща бавно в пустинните райони на Либия. Особено важно е, че на 24 септември либийският клон на организацията публикува ново видео – за първи път от близо година. Видеото е дълго 17 минути и „рекламира“ дейността на организацията и присъствието й. Кадрите съдържат сцени от чекпойнтове, както и извършване на операции. Видеото категорично доказва, че в момента Ислямска държава развива своя мрежа от лагери в пустинните райони на Либия и вероятно опитва да се прегрупира – ако вече не е станало.

По-рано този месец, ИД призова чужди бойци да се присъединят към клоновете на организацията в Йемен, Либия и Афганистан. Този призив беше повторен в началото на тази седмица.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: