Ислямска държава нападна военен пункт в Либия и екзекутира пленници

Бойци на Ислямска държава в Либия нападнаха чекпойнт на Либийската национална армия (силите на Халифа Хафтар). ЛНА обявиха смъртта на 11 души, обезглавени от джихадистите.

Агенцията на ИД, „Амак“, отбелязва, че 21 души – членове на армията на Халифа Хафтар – са убити и ранени при атаката в района на Джуфра.

17-08-23-21-of-Haftar-militia-are-killed-and-wounded-in-an-attack-by-Islamic-State-fighters-on-a-checkpoint-of-them-south-of-Jafrah-in-the-middle-of-Libya-768x256

Говорителят на ЛНА Ахмед Мисмари заяви пред медии, че като цяло изявлението на „Амак“ е достоверно. „Терористичната организация Даеш атакува чекпойнта Ал Фога в района на Джуфра тази сутрин, убивайки 9 войници и 2 цивилни.“, каза Мисмари пред Ройтерс. 11 души са били обезглавени.

Джуфра е в Централна Либия, разположен на юг от град Сирт, който служеше като база на Ислямска държава в Либия за около година. Местни либийски сили, подкрепени от САЩ и техни съюзни държави, изтласкаха джихадистите от града преди няколко месеца. Много от бойците на ИД се прегрупираха на юг.

Според данни на Държавния департамент от юли, ИД в Либия са разполагали с близо 6000 бойци в началото на 2016 година, но близо 1700 са били убити по време на боевете в Сирт.

Около 4300 бойци са все още в Либия. Не е ясно симпатизанти на групировката има все още в страната. Според наличните данни, членове на ИД се събират отново в съседни държави и пустинните райони.

Атаката в Джуфра напомня и потвърждава за наличието на сили на ИД в Либия, готови да оперират по заповед на лидерството на групата. Смята се, че ИД имат звено в Южна Либия.

 

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: