Ал Кайда отново удари в Западна Африка

4c9b664_18535-zmgzif.5ihaxajor
Полиция оглежда нападнатият на 14 август ресторант в центъра на столицата на Буркина Фасо.

На 14 август терористична атака срещу ресторант в столицата на Буркина Фасо, Уагадугу, остави 18 убити и много други ранени цивилни. Малко след това, части на силите на ООН в Мали попаднаха под атака. Никой група не е поела отговорност за момента, макар че подобни нападения са извършвани от свързаните с Ал Кайда групи в Западна Африка.

На 14 август, трима мъже нападат турски ресторант в централната част на Уагадугу. Влизат в заведението и откриват огън по намиращите се вътре посетители, като взимат и заложници. Последва обсада от силите за сигурност, при която са убити и тримата нападатели. Според официални лица, сред загиналите има убити граждани от Канада, Ливан, Кувейт, Алжир, Франция Сенегал, Нигерия и Турция. Заведението е популярно място за чужденците, посещаващи столицата на Буркина Фасо и най-вероятно заради това е станал обект на атака.

Това нападение прилича много на други подобни атаки, извършвани от Ал Кайда в региона. По-рано тази година, джихадисти убиха 5 души в известен курорт в близост до столицата на Мали, Бамако.

Миналият януари, Ал Кайда причини смъртта на 20 души след атака по хотел Splendid в столицата на Буркина Фасо. Тогава бяха използвани две коли бомби, преди бойци да навлязат в самия хотел. Близък ресторант също беше атакуван, като бяха взети за заложници близо 30 души.

Два месеци преди тази атака, джихадисти обсадиха курорт в Кот д’Ивоар. Тогава загинаха 14 души и 2 войници.

Свързаната с Ал Кайда група Ал Мурабитун атакува столицата на Мали през ноември 2015 година. В тази офанзива, джихадистите щурмуваха хотел „Радисън“ в Бамако, убивайки 22 души, а над 100 бяха взети за заложници.

Малко след атаката над турския ресторант в Буркина Фасо, джихадисти атакуваха силите на ООН в Дуенца, Централно Мали. Според данните на ООН, един миротворец и един малийски войник са били убити. По същото време, но в друг район на Мали – в Тимбукту – беше проведена отделна атака, при която загинаха 8 души – миротворец, 5 малийски войници, един полицай и един цивилен. ООН и шведски части бяха изпратени в района.

Въпреки всички сили на ООН и водената от Франция европейска мисия, Ал Кайда успява да нанесе сериозни атаки в Мали, в които често загиват и чуждестранни войници. Ал Кайда увеличава също и обсега си в Западна Африка, където от началото на 2017 година бяха извършени над 100 терористични нападения.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: