Румънски войници бяха атакувани в Кандахар

Афганистански полицай откри огън по румънски войници и рани един преди да бъде убит. Вътрешната атака – очевидно инфилтрация на талибаните – се случи в близост до военновъздушната база в Кандахар и е четвъртата от този тип атака от началото на годината. Атаката се случи именно в района, охраняван също и от български войници.

Мисията на НАТО в Афганистан потвърди, че член на полицейските сили е открил огън по съветници от коалиционните части, след като е завършена тренировка и са се готвели да се върнат във военната база.

Данните за вътрешните атаки – т.е. от членове на талибаните, инфилтрирали полицейските и военни части – се водят класифицирани от НАТО и афганистанското правителство. Но все пак има данни за някои от тях.

През 2012 година подобни атаки са около 44 според наличната информация. През 2016 те спаднаха до 2 и четири до този момент за 2017. След решението на Тръмп да изпрати още 4000 войници, подобни инфилтрации се засилиха, а талибаните виждат в подобни нападения възможност да притиснат афганистанските сили и техните съюзници.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: