Ал Кайда пое отговорност за няколко атаки срещу френските сили в Мали

minuskidal_ADJjIZ5
Кадър от атаката срещу френски патрул в началото на август. Снимка: Kibaru

Местната формация на Ал Кайда в Западна Африка пое отговорност за извършването на няколко нападения върху френски войници в Северно Мали през последните седмици.

Т.нар. Група за подкрепа на исляма и мюсюлманите (JNIM) извърши атака с експлозивно устройство срещу патрул на френските сили в град Тесалит, Кидал, Северно Мали. При това нападение бяха ранени четирима френски войници.

Миналата седмица, същата организация – свързана с Ал Кайда – пое отговорност за подобна атака срещу бронирано средство на френската армия на около 40 км от Кидал. При това нападение бяха ранени трима френски войници. Малко по-късно, в края на юли, френски военен конвой беше ударен в близост до Менака, Гао.

На 17 юли, базата на френските сили и ООН в Тесалит беше обстрелвана с минохвъргачки. От началото на тази година, френските сили в Мали са основна цел на Ал Кайда и свързаните с нея организации, противопоставящи се на малийското правителство. Ал Кайда успешно инфилтрира местен бунт на туарегите в Северно Мали – тактика, която организацията прилага и в Афганиста, Сомалия и Сирия.

От началото на годината, френските сили, подпомагащи малийското правителство, са атакувани 12 пъти. В това число, нападенията включват и смъртоносна засада на френски патрул в близост до границата с Буркина Фасо – тогава един войник загина, а двама бяха ранени.

Ал Кайда пое отговорност и за атаки срещу малийската армия. В Гао и Мопти бяха нападнати войници, а гранични пунктове с Буркина Фасо бяха обстрелвани неколкократно.

В De Re Militari следим ситуацията в Западна Африка, като и преди сме писали по същата тема и за развитието на Ал Кайда в района. В Мали, също така се намира и малък български контингент, придружаващ основните френски и европейски сили.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: