Талибаните атакуваха конвой на НАТО в Кандахар

Атентатор на талибаните е атакувал военен конвой на НАТО в град Кандахар, Южен Афганистан. Мисията на НАТО в страната потвърди, че има жертви, но не предостави брой на загиналите войници или на ранените при атаката.

Untitled
Снимка: Ахмад Надийм, Ройтерс

Талибаните публикуваха изявление на своя уебсайт, „Гласът на джихада“, заявявайки, че Асадуллах Кандахари – член на т.нар. „самоубийствени отряди“ – е атакувал конвоя, който е пътувал към полицейски пункт в Кандахар. Според талибаните загиналите войници са 15, а две Хъмвита са унищожени.

Според САЩ, загиналите са двама.

Атаката, станала на 2 август, е типична в стила на талибаните. Подобно нападения те извършиха и в столицата Кабул – отново срещу конвой на НАТО. Обикновено са нападани докато пътуват и навлизат в някой град или квартал. Последната подобна атака беше на 24 юли в Кабул, при която загинаха дузина служители на Министерството на петрола. В подобно нападение, отново в Кабул през февруари 2015 година, загина дипломат, който беше ескортиран от конвой на НАТО.

По данни на талибаните, подготвените им за подобни атаки бойци са стотици. Организацията дори предостави обучение на сина на Муллах Хайбатуллах – лидерът на талибаните – за да извърши такава атака. Той се взриви в комплекс на афганистанската армия в провинция Хелманд в средата на юли.

Талибаните разполагат с няколко самоубийствени екипа в провинция Кандахар. В същата провинция са разположени и българските части в състава на мисията на НАТО в Афганистан.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: