Иракски шиитски милиции промотират свои лагери в Сирия

Две иракски шиитски милиции започнаха да промотират свои тренировъчни лагери във вътрешността на Сирия. Катаиб Имам Али и Катаиб ал Сабриун има връзки с иранската Революционна гвардия и са финансирани директно от Иран.

Катаиб Имам Али публикуваха снимка от един от лагерите си, без да се посочва конкретното местоположение, освен, че е в Сирия. Кадарът показва и заместник командира на формацията, който е и един от главните лидери за операциите в Сирия и честно е показван в пропагандата. Наистина местоположението на лагера не е посочено, но милицията има голямо присъствие в провинция Алепо и в южните райони на Сирия.

20232720_331811887257400_8617271539681642357_o-768x618
Кадър, публикуван от Катаиб Имам Али.

Катаиб ал Сабриун е също иракска милиция, която действа в Ирак и Сирия. През изминалия месец беше публикувано видео, показващо бойци на милицията, провеждащи тренировка, а пропагандата е особено насочена към операции в Сирия. Най-вероятно лагерът се намира в провинция Алепо, където е фокусирана самата милиция. В миналото, милицията е извършвала общи действия с друга иракски милиция – Харакат ал Нуджаба, чиито бойци извършиха екзекуции на цивилни в Сирия и Мосул.

trainingcamp1-768x432
Кадър, публикуван от Катаиб ал Сабриун.

Катаиб Имам Али и Катаиб Сабриун се присъединиха към други иракски шиитски милиции, които промотираха свои лагери в Сирия. В това число: Катаиб Саийд ал Шухада, водена от Абу Мустафа ал Шайбани, обвързан дълбоко с Иран; Асаиб Ахл ал Хак, водена от Кайс ал Хазали, който е бивш лидер на специалните части на Ирак.

Катаиб Имам Али е водена от Шибл ал Зайди – бивш командир на Амията на Махди в Ирак. Той е свързан също с Абу Махди ал Мухандис, чиито връзки с Революционната гвардия на Иран са известни и датират още от времето на войната между Ирак и Иран между 1980 и 1988 година. Мухандис е също така в списъка с терористи на САЩ и е свързван с Катаиб Хезболла – група, обвинена от САЩ за терористична и която има силни връзки с Иран.

Всички тези милиции са част от Хашд ал Шааби, които водеха основните боеве срещу Ислямска държава в Мосул. Повечето от тях са обвинени в извънсъдебни екзекуции и отвличания, и чиято роля в самия Ирак среща все повече съпротива сред иракските политици, начело с премиера Хайдар ал Абади. Идеологията на тези милиции е също крайно религиозна.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: