Американски войници се включиха в общи патрули със сирийски бунтовници в Южна Сирия

Снимки, публикувани от местни новинарски сайтове, свързани с части на Свободната сирийска армия, показаха американски специални части, които патрулират заедно с бунтовници в южната част на Сирия в близост до граничния пункт Ат Танф. Разполагането на тези войски от една страна е първият виден знак за американска подкрепа за техни арабски съюзници в Сирия (досега съюзници бяха само кюрдските милиции, свързани с ПКК), а от друга военните части станаха причина за напрежение с Иран и извършване на въздушни удари по про-ирански милиции, биещи се за сирийското правителство.

DAWcEkfXUAAOglK-768x428

Новинарският сайт „Справедливостта на Хамурапи“ е свързан с Магауир ал Таура. Те публикуваха снимки и видео кадри през последните седмици, показващи именно американски части. Част от тези сили охраняват граничния пункт Ат Танф на границата с Ирак. Потвърдено е и от източници на De Re Militari, че в Ат Танф има разположени британски и норвежки специални части.

Според командирите на Магауир ал Таура, около 150 американски войници са позиционирани в Ат Танф. Тези сили ще бъдат подкрепени и от арабски части.

След като не обърнаха внимание на предупрежденията на американската и руската администрация, през изминалият месец проправителствени милиции, свързани с Иран, навлязоха на 25 км. в „зоната за деескалация“, северозападно от базата в Танф. Техният конвой беше ударен от американски въздушен удар. Въпреки това, тези милиции продължават да бъдат забелязвани в района.

DCBvxaiWAAA89NA-768x461

През изминалата седмица, американски самолети свалиха ирански дрон в близост до Танф. Тези удари, както и силното присъствие на подкрепени от Иран милиции от Сирия, Ливан и Ирак, принудиха САЩ да разположат артилерия в Танф. Според медии, американците са придвижили артилерийски системи HIMARS от Йордания в сирийска територия.

Правителствени сили, заедно с проправителствени ирански милиции все повече обграждат Танф и района около него, намиращ се в близост до границата с Ирак. За сирийското правителство, както и за Иран, тези маневри са важни, защото целта е да бъде отворена магистралата Дамаск-Багдад, която към момента е блокирана от бунтовнически части.

DBeW6wbXoAIXLbd-768x432

Проправителствените сили няколко пъти опитваха да завземат пустинния район, за да достигнат до град Дейр ез Зор и да спрат експанзията на бунтовниците в Източна и Югоизточна Сирия. За бунтовниците пустинята и районът, известен сред местните като Бадия, е също важен заради разположението му до границите с Ирак и Йордания, а също и заради препречването на правителствените части да достигнат Дейр ез Зор, който до момента е обсаден от Ислямска държава. Идеята на американските сили и бунтовниците е те да изтласкат ИД от района, достигайки териториите под контрола на Сирийските демократични сили (SDF), които настъпват на север в Ар Ракка.

DCITCCfXkAAva1A-768x512

Най-вероятно ситуацията в Югоизточна и Източна Сирия ще продължава да ескалира и е възможен индиректен конфликт между САЩ и Иран, воден чрез техни местни съюзници. В De Re Militari следим ситуацията от първите дни на конфронтацията и още преди това, когато бунтовниците напреднаха срещу Ислямска държава в Южна Сирия, завземайки района Източен Каламун от джихадистите.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: