31 души загинаха при терористична атака над ресторант в Могадишу

Атака на групировката Ал Шабаб над популярен нощен клуб и ресторант в сомалийската столица Могадишу причини смъртта на над 31 души, а над 20 бяха взети за заложници в ресторанта в продължение на пет часа.

DCWPwEnXoAAYT4C
(c) Reuters

По-рано на 15 юни, кола-бомба беше взривена от атентатор пред нощния клуб в хотел „Пош“, причинявайки смъртта на няколко души. Скоро след взрива, специален екип на Ал Шабаб щурмува сградата, влизайки в близкия ресторант. Още цивилни загинаха, когато бойците на групировката откриват огън по хора, чакащи за ифтар – традиционното хранене при залез слънце по време на свещения месец Рамадан.

В изявление на новинарската агенция „Шахада“, която е свързана с Ал Шабаб, атаката е имала за цел нощния клуб, посещаван често от чужденци, официални лица и офицери от разузнаването.

DCWPwTcW0AA71VF
(c) Reuters

Тази атака е само една от серията самоубийствени нападения в Могадишу от началото на тази година. През януари, Шабаб извърши атака в хотел „Дая“, убивайки 28 души. Хотелите в сомалийската столица са честа цел на Ал Шабаб.

През февруари и март серия от атентати с коли-бомби заля Могадишу. На 19 февруари взрив погуби 30 души на пазар в квартал Уададжир. На 27 февруари друга кола-бомба беше насочена срещу сомалийски войници извън града. На 13 март експлозия разтърси хотел „Уелийе“, убивайки 13 души. В същия ден Ал Шабаб опитаха да врежат минибус с експлозиви във военен чекпойнт. На 21 март, джихадистите убиха 10 души в самоубийствена атака в близост до президентския палат в Могадишу.

Ал Шабаб атакуват също често официални лица, правителствени сгради и военни пунктове, възпрепятствайки всеки опит да бъде установено примирие и сигурност. През април Ал Шабаб опита да убие новият министър на отбраната с кола-бомба. Той оцеля, но 15 души, включително пътници в преминаващ бус, загинаха.

В De Re Militari проследяваме ситуацията в Сомалия, като честно предоставяме ситуационни анализи, новини и карти.

 

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: