Талибаните продължават офанзивата си в Южен Афганистан

photo5841266118424111643
Кадър от видео на талибаните, публикувано след превземането на база в провинция Кандахар.

През последните две седмици, талибаните организират постоянни атаки срещу афганистанските сили за сигурност в провинция Кандахар като част от тяхната офанзива „Операция Мансури“. През последните няколко дни, те щурмуваха и важни военни бази и пунктове в Южен Афганистан.

Първата такава голяма атака се проведе на 22 май, когато бойци на талибаните нападнаха военната база в Шах Уали Кот в северната част на Кандахар. Афганистанските власти обявиха, че 20 бойци на талибаните и 11 войници са загинали по време на сраженията, а след няколко часа на сражения базата беше загубена от афганистанската армия.

Според данните на талибаните, загиналите войници са 35, а 4 са заловени. От базата са иззети муниции и бронирана техника, сред която и 3 Хъмвита. В същия ден, талибаните заявиха, че са завзели граничен пункт в южния район Шорабак, където са убити други 15 войници. 8 войници загинаха при атака върху друг пост в Хакрез. При всички тези нападения, талибаните са иззели оръжия.

Кандахар е стратегическа провинция за талибаните и е смятана за родно място на движението им. Тя граничи с Балучистан – пакистанската провинция, която служи за база и център за привличане на нови бойци за талибаните. Кандахар, също така, е важен център за приходи от продукцията и дистрибуцията на опиум.

На 23 май талибаните заявиха атаката на друга база в Шах Уали Кот, убивайки 4 войници. Според информацията, в същото време частите на арбакис – местна племенна сила, лоялна на правителството в Кабул – са напуснали селище в района на Маруф, заради атаките на талибаните.

На 24 май, силите за сигурност съобщиха за убийството на 13 войници при нощно нападение на талибаните в Майванд. 8 бойци на талибаните загинаха при сраженията. По-рано, на 26 март, талибаните заявиха, че контролират 18 района на провинция Кандахар и оспорват контрола над още пет – Аргастан, Хакрез, Маруф, Майванд и Шахуаликот.

Ал Кайда също се възползва от победите на талибаните в Кандахар. От 2015 насам, организацията създаде два лагера в Шорабак, всеки от които може да тренира по 150 бойци на месец.

На 26 май талибаните нападнаха още една база в провинция Кандахар, убивайки 18 войници, 16 са ранени, а няколко са взети в плен. Офанзивата на талибаните в Кандахар е част от офанзива в няколко района – Урузган, Забул, Газни, Пактика, кунар, Кундуз, Баглан, Бадгиз, Фарияб. На 27 май талибаните извършиха атака с атентатор срещу конвой на части на зарбати в град Хост, при която загинаха 22 души. Зарбати са специална племенна сила в Източен Афганистан, тренирана от ЦРУ и афганистанската армия.

Афганистанските сили и САЩ продължават да не обръщат толкова внимание на южните и отдалечени райони на страната, определяйки ги като „маловажни“, тъй като са рядко населени. Но именно в такива зони, талибаните установяват своите тренировъчни лагери и планират операциите си.

Припомняме, че в Кандахар има и немалък български контингент, който продължава да е активна част от международните сили, подкрепящи афганистанското правителство. 

 

 

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: