Над 100 атаки на Ал Кайда в Западна Африка от началото на 2017 година

DAhyFYQXoAAegas
Кадър от пропагандно видео на Ал Кайда (JNIM) в Западна Африка.

Клоновете на Ал Кайда в Сирия, Йемен и Афганистан получават най-много внимание от всички налични групи, свързани с групировката и мрежата на Ал Кайда. В същото време, продължава да се пренебрегва засилването и влиянието на терен в Западна Африка и Сахел. Така например, от януари насам, в района са извършени над 100 атаки, свързани с Ал Кайда, някои от които споменавахме през последната година и в De Re Militari.

Главната група на Ал Кайда в Западна Африка – т.нар. Група за подкрепа на исляма и мюсюлманите (JNIM) – беше формирана измежду няколко местни групи с дълга история в Западна Африка и Сахел и е доминирана от малийски бойци. В алианса участват Ал Кайда в Ислямския Магреб (AQIM), Ансар Дин, Ал Мурабитун (една от най-организираните групи) и Катибат Масина. Алиансът е воден от ветеран в средите на туарегите, присъединили се към Ал Кайда – Ияд Аг Гали, който работи в тясно сътрудничество с Абделмалек Дрункел, лидерът на Ал Кайда в Ислямския Магреб и с Айман ал Зауахири.

Повечето от атаките от началото на годината, са извършени в Мали, където Ал Кайда води кампания на приливи и отливи от 2013 насам, след намесата на френските войски срещу местните джихадистки мрежи в Северно Мали. Ал Кайда успешно се влива засега в местните конфликти, като този на туарегите в тяхната борба за самоопределение и бунтът им срещу малийското правителство. Това, че Франция застана на страната на малийската армия, допълнително усложни ситуацията.

От началото на 2017 бяха извършени 21 атаки в Кидал, 15 в Гао и 13 в Тимбукту. 38 атаки са извършени в централните и южни райони на Мали.

През 2015 година има 30 нападения, свързани с Ал Кайда в южните и централни райони на Мали. През 2016 техният брой нарасна на 58, а с наличните данни за тази година, ясно се вижда увеличението на активността на групировките. Тези събития принудиха силите на ООН да подсилят частите си. Насилието принуди стотици училища да затворят.

Около 50 от атаките от началото на годината са убийства, засади и сражения. 29 са взривове, а 11 са обстрел с ракети. Има случаи на отвличания за откупи, както и две атаки с атентатори. Най-често цел на нападенията са малийските сили за сигурност, тъй като Ал Кайда опитва да привлече местното население. На второ място цел са силите и обектите на ООН, и френските сили. Подобно на Сомалия, в Мали Ал Кайда също опитва да премахне присъствието на хуманитарни организации, които представляват пречка пред пропагандата и влиянието на групировката, разполагаща със своя собствена логистика за доставки на помощи.

Извън Мали също имаше атаки. Най-малко 8 нападения бяха в Буркина Фасо, а 5 в Нигер. Една се случи в Мавритания на границата с Мали. Повечето от атаките в Буркина Фасо са дело на Ансарул Ислям – нова джихадистка група, която е свързана с лидера на Катибат Масина.

Отново припомняме, че в Мали наред с европейските и френски сили, участва и малък български контингент. 

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: