Група, свързана с Ислямска държава, атакува основен град във Филипините

Marawi attackКакто съобщихме в De Re Militari (24 май, 23 май), от два дни насам бойци от група, свързана с Ислямска държава във Филипините, щурмуват град Марави – провинциална столица на Ланао дел Сур в южната част на Филипините. В Марави те влязоха в сражения с филипинската армия, която изтегли частите си, хванати неподготвени от изненадващата атака. Кадри обикалят в Интернет от вътрешността на Марави, показващи дейността на бойците, установяващи пропускателни пунктове. В най-малко два квартала на града, който е с население от близо 200,000 души, джихадистите се разхождат спокойно.

Бойците от движението Мауте, което е свързано с Ислямска държава, са иззели техника и контролират сгради в града, включително кметството, затвора и медицински център. Филипинските военновъздушни сили са бомбардирали позиции на джихадистите в отделни квартали на града в опит да спрат атаката.

Marawi attack

Няма точни данни колко бойци участват в нападението над града. Първоначалните оценки говорят за стотици, но тази нощ (23 срещу 24 май) организацията Абу Саяф – една от най-силните джихадистки групи в Югоизточна Азия, също свързана с Ислямска държава – е изпратила подкрепления на Мауте в Марави. Данните от града сочат, че броят на бойците е по-голям от стотина.

Сраженията започнаха, когато джихадистите откриха огън по военен контингент в града. Най-малко петима членове на силите за сигурност са тежко ранени, а един полицай е убит. Според друг източник, до момента са загинали двама полицаи и един войник, а други 12 войници са ранени. Сблъсъци има и около правителствената болница, както и при Държавния университет на Минданао.

Marawi attack

Към 24 май на обяд ситуацията продължава да ескалира, като десетки цивилни напускат оспорваните зони. Комуникациите са нарушени и информацията не е ясна за онова, което се случва в града.

Според наличната информация, групата в Марави е водена от Иснилон Хапилон (Абу Абдуллах ал Филипини, известен и като „Сол“), за чието местонахождение Щатите са обявили награда от 5 милиона долара. Хапилон е и бивш лидер на Абу Саяф (за които сме писали в De Re Militari). През април 2016 седмичното издание на Ислямска държава, „Ал Наба“, заявяват, че Хапилон е назначен за „емир“ на всички сили, лоялни на „халифата“ във Филипините.

Относно групата Мауте, чиито бойци влязоха в град Мариви, тяхното име е Ислямска държава в Ланао. В нея участват бивши бойци от Ансар Халифа фи Филибин, Катибат ал Таухид уал Джихад, Катибат Ансар ал Шария, Катибат Марака ал Ансар, Ислямски освободителен фронт в Моро и Ислямски бойци за свобода на Бангсаморо (които също са описани в изданията на De Re Militari).

Президентът Дутерте спря визитата си в Русия, заради новините от Минданао. На острова е обявено извънредно положение за 60 дни, което може да бъде удължено до една година. Десетки цивилни напускат домовете си в град Марави и околностите му, заради военни операции.

Ситуацията във Филипините продължаваме да следим в De Re Militari на нашата Фейсбук страница.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: