Ислямска държава атакува националната телевизия на Афганистан

DACAKKvXcAAehXO
Афганистански сили пред офисите на телевизията в Джалалабад.

На 17 май специално обучен екип на бойци на Ислямска държава щурмува офисите на Националното радио и телевизия на Афганистан (RTA) в главния град на провинция Нангархар, град Джалалабад.

Според местни източници, нападателите са били петима, като един от тях се е взривил. Трима са били убити в ожесточени престрелки, а петият е арестуван. След щурма нападателите са взели за заложници намиращите се вътре журналисти. Силите за сигурност обсадиха сградата за повече от три часа. Най-малко 7 журналисти и служители на телевизията са загинали, а двама се водят изчезнали.

Ислямска държава отбелязва по-висок брой на убитите – 30 общо, включително полицаи и журналисти. Организацията назовава и двама от бойците си – Абу Ибрахим ал Хурасани и Абу Айша ал Хурасани, които вероятно са водели нападението. Непосредствено преди атаката те са взривили два мотора с експлозиви, разположени на входа на офисите на телевизията.

Провинция Хурасан – местният клон на Ислямска държава, базиран в провинция Нангархар – контролира територия в провинцията, която намаля след 2016 заради операциите срещу тях както от афганистанските сили, така и от талибаните. Джихадистите не се дават лесно, въпреки специалните операции на американските части. През април при подобна акция загинаха 3 американски служители. При втората операция на 27 април беше убит лидерът на Ислямска държава в Афганистан, Абдул Хасиб.

Въпреки че територията им намалява, Провинция Хурасан организира няколко големи атаки в Афганистан. Така например, през януари 2016 година те поеха отговорност за нападение върху консулството на Пакистан в Джалалабад. През март, Ислямска държава атакува военната болница в Кабул, „Сардар Мохаммад Дауд Хан“. На 3 май джихадистите взривиха кола-бомба в близост до чекпойнт в Кабул до американското посолство, като целта беше конвой на НАТО.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: