Лидерът на Ислямска държава в Афганистан е бил убит при специална операция

C_Rvm2XVwAAW7QM
Съобщение на афганистанските власти, че Абдул Хасиб е бил убит, излъчено по канала JAAG.

Лидерът на Ислямска държава в Афганистан (Провинция Хурасан), Абдул Хасиб, е бил убит по време на операция в източната провинция Нангархар на 27 април. Това става ясно от съобщение на американските сили в Афганистан, публикувано на 7 май.

Операцията е извършена от афганистански специални части и американски части. При нея са убити 35 бойци на Ислямска държава, заедно с лидери на местния клон на групировката.

Абдул Хасиб е отговорен за атаката върху най-голямата военна болница в Афганистан – „Сардар Мухамад Дауд Хан“ в столицата Кабул. Тогава джихадисти се предрешиха като доктори и служители на болницата, а при последвалото нападение загинаха и бяха ранени над 100 пациенти и охранители. Хасиб също така е нареждал няколко екзекуции на местни племенни лидери пред техните семейства в опит да да държат клановете в подчинение.

Предшественикът на Абдул Хасиб, Хафиз Саийд Хан, беше убит при американски удар в Ачин, провинция Нангархар през юли 2016 година. Хан беше бивш командир в пакистанския клон на талибаните, който се присъедини към Ислямска държава през 2014 година.

В операцията за убийството на Хасиб, която е кулминация на кампания от март месец по границата с Пакистан, са участвали 50 американски рейнджъри и 40 афганистански командоси. Екипите са били спуснати от хеликоптер в долината Мохманд на 26 април вечерта, където започват тричасови престрелки. По време на атаката загиват и двама американци, като Пентагонът работи и по версията за „приятелски огън“.

 

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: