Талибаните обявиха нова военна офанзива в Афганистан

На 28 април през техния официален сайт, талибаните обявиха нова годишна офанзива. Операцията носи името „Мансури“ в чест на лидера на талибаните от 2013 до 2016 мулла Мансур, който е убит при удар с американски дрон в Пакистан.

ae9bc5a2-e048-4a3a-b405-f662423c3cd0
Официално изявление на талибаните, обявяващи Операция Мансури.

Оповестяването на пролетна офанзива вече се превърна в годишно събитие и може да се очаква като част от стратегията на талибаните в Афганистан. Новата офанзива е придружена със самоубийствени атаки, фокусирани върху градове, включително столицата, която привлича медийното внимание.

Със сигурност можем да очакваме осъществяването на по-големи атаки срещу правителствени позиции в отдалечени провинции на Афганистан, подобно на тази срещу база в Мазар-и-Шариф, погубила над 140 войници. В своята пропаганда талибаните все повече твърдят, че контролират големи територии, но е трудно това да се определи с точност: понякога едно село или селище се счита, че е под контрола на талибаните или правителството, само заради вдигнат флаг над полицейската сграда.

Според последните данни, ситуацията за правителството в Кабул със сигурност не е розова, като под негов контрол са 60% от територията на Афганистан. Можем да сме сигурни, че талибаните ще опитат всякакъв тип атаки, за да засилят влиянието си и да отнемат още територия от официалните власти. Липсата на адекватна политика от страна на САЩ, които са главен съюзник на правителството в Кабул, както и на техните съюзнически сили, прави възможно настъплението на талибаните навътре в страната.  От De Re Militari следим ситуацията и динамиката на фронтовете в Афганистан, като чуждестранните сили ще бъдат също важна цел за атаки на талибаните.

 

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: