Ислямска държава атакува конвой на НАТО в Кабул, засилва активността си в Афганистан

Свързаната с Ислямска държава новинарска агенция Амак, съобщи на 3 май, че е атакуван конвой на НАТО в столицата на Афганистан, Кабул. Според предварителната информация, джихадист е взривил превозно средство с експлозиви в близост до чекпойнт в града, намиращ се до американското посолство. 

Screen-Shot-2017-05-03-at-10.21.25-AMСпоред информацията, идваща от Ислямска държава, загиналите са осем. Според информация на Ройтерс, всички загинали са цивилни, а ранените са над 20.

Американски официални лица заявиха, че няма загинали американски служители. Според тяхната информация, конвой на коалицията от специални превозни средства MRAP (издържащи на взрив на мина) е бил атакуван от превозно средство с експлозив около 8 сутринта местно време. При нападението са ранени трима американски граждани.

Ислямска държава пое отговорност и за други атаки в Кабул от началото на 2017 година. на 7 февруари атентатор с таджикски произход, се взриви в близост до Върховния съд на Афганистан, убивайки 21 души. След това, на 8 март, екип от специално обучени атентатори извършиха клане на пациенти и служители във военната болница „Сардар Мохамад Дауд Хан“, която обслужва най-много афганистански войници в страната. Тогава нападателите бяха преоблечени като доктори и служители на болницата.

На 12 април друг атентатор на Ислямска държава извърши атака в близост до президентския дворец в Кабул, убивайки няколко души. Т.нар. Провинция Хурасан, която е местният клон на Ислямска държава, атакува и свещени места на шиитите в Кабул – такива нападения бяха извършени на 23 юли, 11 октомври и 21 ноември 2016 година.

Според доклад от 30 март, публикуван от ООН, има засилване на нападенията от Провинция Хурасан през 2016 година, като джихадистите атакуват предимно цивилни обекти, административни сгради, лидери на кланове и места за поклонение. Според мисията на ООН в Афганистан, Ислямска държава е отговорна за смъртта на 209 души, а ранените са 690. За сравнение, през 2015 година загиналите цивилни са 39, а 43 са ранените.

В De Re Militari проследяваме развитието на местния клон на Ислямска държава в Афганистан, както и сраженията между членове на организацията и талибаните, които пък започнаха нова военна кампания през април, наречена „Операция Мансури“.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: