Талибаните атакуваха база в Източен Афганистан, използвана от ЦРУ

Талибаните поеха отговорност за самоубийствена атака срещу американска база в Източен Афганистан, която се използва от ЦРУ за операции срещу Ал Кайда и други джихадистки групи в района.

Атентатор взриви превозно средство, напълнено с експлозиви, на главния вход на Кемп Чапман – база, разположена в провинция Хост. Военен говорител на американските сили потвърди пред Ройтерс, че е била извършена атака срещу базата и има нанесени щети сред афганистанските сили, охраняващи периметъра.

Важно е да се спомене, че Кемп Чапман е разположена в сърцето на територията, контролирана от групата Хакани. Тя, от своя страна, е подгрупа на талибаните, която администрира провинциите Хост, Пактия и Пактика. Лидерът на организацията, Сираджудин Хакани, има тесни връзки с Ал Кайда.

Както стана ясно, Кемп Чапман е база и на оперативни работници на ЦРУ, които преследват местни командири и лидери на Ал Кайда, както и на групи с активност в племенната зона в Северен Пакистан.

Талибаните са атакували и друг път тази база. През декември 2009 година талибаните нападнаха Кемп Чапман, когато Абу Дуджана ал Хурасани (истинско име Хумам Халил Мухаммад Абу мулал ал Балауи) детонира колан с експлозиви в базата. Взривът убива седем души от ЦРУ и офицер от йорданското разузнаване. Хурасани е бил вербуван от йорданското разузнаване, за да се снабдяват с информация за целите на американските удари срещу лидери на Ал Кайда в Пакистан. Той подлъгва с обещания ЦРУ, а по-късно взривява експлозиви в базата.

През 2012 година талибаните атакуват отново Кемп Чапман с атентатор, който убива двама цивилни и един афганистански войник.

Последната атака се случи точно три дни след самоубийствено нападение срещу базата на 209-ти корпус на афганистанската армия в провинция Балх, при която загинаха над 140 войници. Заради тези събития, четирима топ командири в армията бяха освободени от длъжност преди посещението на Джеймс Матис в Афганистан.

В De Re Militari проследяваме периодично активността не само на талибаните, но и на групата Хакани и други организации, опериращи в Афганистан и Пакистан.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: