Кой нападна клона на Федералната служба за сигурност в Хабаровск?

На 21 април нападател откри огън по местния клон на Федералната служба за сигурност (ФСБ) в Хабаровск. Двама души загинаха, но случаят предизвика съмнения относно принадлежността на извършителя на атаката.

Според новинарската агенция на Ислямска държава, Амак, нападателят е „боец на Ислямска държава“, който атакувал клона на ФСБ, убивайки „трима души“.

Съобщението, публикувано от Амак за атаката в Хабаровск на 21 април.

В същото време, руското правителство оспори информацията, идваща от Ислямска държава. Според съобщение в новинарската агенция ТАСС, информацията сочи, че нападателят „е член на неонацистка група“.

Съобщение в ТАСС относно атаката върху клона на ФСБ в Хабаровск на 21 април.

Нападателят е идентифициран като „А.В. Конев“, и според официалната информация е жител на Хабаровския район, роден през 1999 година. Той беше убит от силите за сигурност.

Според съобщението на ФСБ, са убити двама, а не трима души: служител на службата и „посетител от Общността на независимите държави (ОНД). Трети „посетител“ е получил „сериозни рани“. Двете съобщения – от ФСБ и от Амак – си противоречат.

Трябва да се припомни, че е много трудно, а дори невъзможно да бъдат потвърдени съобщенията, които джихадисти публикуват относно операции, извършени във вътрешността на Русия. Единствено официалните новинарски агенции публикуват съобщения за инциденти, тъй като често липсва представител на независима, трета агенция на терен.

През март 2016 година, местният клон на Ислямска държава за Кавказ, понесе отговорността за две атаки в Дагестан. Според съобщенията, джихадистите са взривили две устройства срещу превозни средства на руската армия в района на Каспийск в Източен Дагестан. Тогава руските власти обвиниха членове на „банда“ и заявиха, че започват разследване дали тази група има съпричастност към Ислямска държава.

Руските източници също така не реагираха веднага на новината от август 2016, свързана с атаката върху полицията в Балашиха, област Москва. Тогава Амак публикува изявление, според което Ислямска държава поема отговорност за стрелба по полицейския пункт. Джихадистите пуснаха също и видео кадри, в които двама души се заклеват във вярност на Абу Бакр ал Багдади.

Видео съобщение от Усман Мардалов и Салим Исраилов от 18 август 2016, в което те се заклеват във вярност на ИД. Те са извършители на атака срещу полицията в Балашиха.

Без повече информация да нападателя в Хабаровск, е почти невъзможно да се различат истините и лъжите в двете съобщения относно атаката срещу ФСБ. Хабаровск е далеч от Чечня и Дагестан, където обикновено се извършват подобни операции на Ислямска държава или Кавказки емират. И все пак, възможно е младеж, свързан с Ислямска държава да извърши тази атака. Вече има случаи на нападения във вътрешността на Русия, които целят създаване на хаос. Вероятно това е и причината руските медии да не споменават, че извършители са джихадисти, а предпочитат да посочат местни криминални или неонацистки групи.

Трябва да споменем също, че невинаги Ислямска държава поема отговорност. Например, организацията още не е поела отговорност за бомбения атентат на 3 април в метрото на Санкт Петербург. Руските власти идентифицираха извършителя като 22-годишен руски жител с узбекски произход. Тогава десетина души с произход от Централна Азия бяха арестувани от силите за сигурност по време на разследването.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: