Десетки загинаха при атака на талибаните върху военна база в Северен Афганистан

Талибаните извършиха нападение с атентатори-самоубийци срещу щаба на афганистанската армия в северната провинция Балх и също атакуваха джамията в базата. Загиналите войници по официални данни са над 140. Данните на талибаните сочат много по-голяма цифра. 

Атакуваната база е на 209-ти корпус „Шахийн“ в близост до провинциалната столица Мазар-и-Шариф. Атентаторите, които са част от специализиран екип, са влезли в базата с два джипа, които са използвани от афганистанската армия и по принцип са доставяни от САЩ. Бойците са били преоблечени във военни униформи. „Гласът на джихада“, официалната медия на талибаните в Афганистан, публикува снимка с десетимата атентатори:

Отрядът е атакувал и джамията в базата, където е имало молещи се. Най-малко 10 души загинаха при сраженията, избухнали при атаката. Не е ясно дали сред убитите има бойци на талибаните.

209-ти корпус, известен с името „Орлите“, е елитна част на афганистанската армия, която оперира в тясно сътрудничество с германските военни части в състава на Операция Решителна подкрепа. 209-ти корпус има сили и в Кундуз, където подсигуряват града срещу нападения на талибаните.

Говорителят на талибаните Забихуллах Муджахид официално потвърди атаката, като заяви, че самоубийственото нападение и позволило на бойци да влязат в базата и да открият огън по армията. Сред загиналите афганистански военни са командирът на батальон Ширин Ага и полковник Абдул, шеф на корпуса.

Талибаните контролират напълно един от районите в провинция Балх и атакуват девет други. 

Начинът на нападение с екип от атентатори-самоубийци, е характерен за талибаните, групата Хакани и Ал Кайда. Също така, се използва от Движението на талибаните в Пакистан, Лашкар-е-Тайба, Ислямско движение на Узбекистан, Шабааб и също Ислямска държава.

В самата провинция Балх оперират както талибаните, така и други групи. През последните години талибаните извършиха няколко големи атаки срещу военни цели. Последната такава беше през ноември 2016, когато отново екип от атентатори-самоубийци уби шест цивилни и рани над 100 други при атака върху немското консулство в Мазар-и-Шариф.

През януари 2016 атентатори нападнаха индийското консулство в Мазар-и-Шариф, като държаха един от екипа в плен за ден, преди да бъде убит. Никой тогава не беше поел отговорност, но един от нападателите беше оставил съобщение, че е „отмъстен Афзал Гуру“. Афзал Гуру е командир в Джайш-е-Мохамед, който беше екзекутиран за участието си в нападение срещу индийския парламент през декември 2001 година.

В De Re Militari следим движението не само на талибаните, но и на останалите групи, опериращи в северните части на Афганистан.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: