Хиляди жители на Китай се сражават в Сирия

Хиляди мюсюлмани от Западен Китай се сражават в редиците на военни формирования, включително Ислямска държава и Ал Кайда в Сирия. Това показва доклад на израелското външно министерство. За бойците, предимно етнически уйгури, сме съобщавали по-рано и в De Re Militari, като мнозина от тях се присъединяват към Туркестанската ислямска партия (TIP).

Властите в Китай изразяват опасения заради големия брой техни граждани, които са въвлечени в сражения в сирийската гражданска война.

Кадър от пропагандно видео на TIP.

Според Пекин те могат да се окажат заплаха за националната сигурност и имат своите основания – през последните три месеца TIP публикуваха няколко видеа, в които отправят откровени заплахи към китайските власти в Западен Китай. Именно тази част на страната е проблемна – заради държавните репресии срещу уйгурите, радикални групи намират все повече симпатизанти.

Кадър от пропагандно видео на TIP.

Според израелския доклад, близо 3000 етнически уйгури са в момента в Сирия, като няколко стотин от тях са част от армията на Ислямска държава. Една част от тях се отправят към Близкия изток, след като бягат от репресиите в Китай към Югоизточна Азия и Турция.

В De Re Militari следим движението и развитието на TIP, които са основната формация, приемаща уйгури.

 

 

 

 

 

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: