Нова група от Кавказ се сражава в Сирия

Нова група от Северен Кавказ публикува видео, с което се промотира и показва тренировките, които правят членовете й.

Групата се казва Джамаат Ногай, съставена от етнически ногайци от Северен Кавказ и се явява поредната подобна кавказка формация, която оперира в Сирия. 

Видеото съдържа кадри, на които се виждат дузина бойци, намиращи се най-вероятно в северозападната провинция Латакия (известна като „Сирийският Кавказ“). Други кадри са заснети в Идлиб.

Бойците на Джаамат Ногай показват завидни умения с автомат „Калашников“, действия в малки групи, както и използване на експлозиви. Формацията е все още малка, ако са верни първоначалните данни за нея, базирана предимно в планините на Латакия. Ногойците често се сражават заедно с Ажнат Кавказ, които са също група, съставена предимно от севернокавказци.

 

Съгласно промо материалите, ногайците се представят за самостоятелна формация, но най-вероятно това не е така. В друго видео, членове на Джамаат Ногай могат да бъдат видени с емблеми на Кавказкия емират. На отделен кадър могат да бъдат видени в общи операции с Лиуа ал Мухаджирийн уал Ансар – рускоговоряща бригада в състава на Ал Кайда в Сирия, чиито бойци също представляват интерес и проследяваме движението им из Сирия.

 

Най-вероятно Джамаат Ногай са още една проява на Кавказкият емират, от който са били част в Северен Кавказ в миналото. Ногайците са част от екипа на Ибн Хатаб – първият представител на Ал Кайда в Кавказ и на Шамил Басаев в конфликта в Чечения в началото на 2000-те, преди да се обединят с други групи в Кавказкия емират. Ногай Джамаат са свързвани и с атентатите на летище „Домодедово“ в Москва през 2011 година.

От De Re Militari продължаваме да следим развитието на Джамаат Ногай и свързани с Кавказкия емират групи.

 

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: